KrF-enighet for fall?
Det vil være en overdrivelse å si at Knut Arild Hareide i sitt politiske virke har markert seg som noen sterk motstander av homofile ekteskap.
Det brygger opp til ny debatt om KrFs standpunkt til kjønnsnøytrale ekteskap. KrFU-leder Emil André Erstad varslet i januar at han hadde skiftet syn og nå gikk inn for å si ja både til likekjønnede ekteskap og adopsjon for homofile. Tidligere i uken ble det kjent at han får med seg ungdomspartiets landsstyre på snuoperasjonen sin.
Som Dagen har fortalt, finner signalene fra KrFU en viss resonans også i moderpartiets stortingsgruppe. KrF-representant Anders Tyvand fra Vestfold er blant de som hilser utspillet velkommen, og mener partiet nå må «lytte til KrFU». Han er åpen for en ny debatt om spørsmålet, selv om KrF så sent som i fjor skrev inn i prinsipprogrammet sitt at «ekteskapet skal være en ordning mellom mann og kvinne».
Les også: Hareide åpner for debatt om ekteskapsloven
– For meg er det mye viktigere at KrF er en vaktbikkje når bioteknologiloven liberaliseres, enn at vi kjemper mot homofiles rett til å gifte seg, sa Tyvand til Dagen.
For oss er dette en fullstendig uforståelig uttalelse. Hva er hensikten med å sette to viktige saker opp mot hverandre? Her maner Tyvand frem en enten-eller-situasjon som jo slett ikke eksisterer. KrF kan da være like mye vaktbikkje i bioteknologisaken selv om de fortsatt går inn for at ekteskapet skal være forbeholdt kvinne og mann.
Enda mer bekymringsfullt enn signalene fra en relativt fersk stortingsrepresentant er uttalelsen som selveste KrF-leder Knut Arild Hareide kommer med. I Dagen i dag åpner også han langt på vei døren for en ny debatt om homofiles rett til ekteskap og adopsjon.
Nå veier naturlig nok Hareide sine ord i en sak der han vet at smerteterskelen er lav hos partiets grunnfjell. Men samtidig kunne han uttalt seg annerledes enn han gjør i avisen i dag. Det hadde vært fullt mulig for ham å vise til at saken ble avgjort på landsmøtet så sent som i fjor og at det derfor ikke var naturlig med noen ny debatt nå. Det gjorde han ikke.
Vi blir ikke overrasket dersom det skulle vise seg at også KrF-lederen selv etter hvert er på glid i denne saken. Kanskje passer det ham ganske bra at KrFU-leder Erstad nå utfordrer partiet i disse spørsmålene. Da får han muligheten til å kunne tolke hvor store utslagene blir på den lokale Richter-skalaen i bedehusland dersom han selv eventuelt skulle gå ut og flagge et nytt standpunkt om homofile ekteskap.
For det vil være en overdrivelse å si at Knut Arild Hareide i sitt politiske virke har markert seg som noen sterk motstander av homofile ekteskap. Da partiet debatterte saken på landsmøtet i 2009, brukte han sin opptreden på talerstolen til å refse partifeller som han mente brukte ufordelaktige ord og uttrykk om homofile. Og noen vil vel også huske at Hareide selv har deltatt som gjest i et slikt likekjønnet bryllup som hans eget partiprogram for øyeblikket går imot.
Vi ser dessverre ikke bort fra at KrF i fremtiden kan gi opp kampen mot kjønnsnøytrale ekteskap. Men i så fall er det nok en annen kamp som bare så vidt har begynt. Kampen mot sperregrensen.