KrF og De Kristne
KrF har sannsynligvis tatt frem kalkulatoren.
På siste måling for TV 2 er partiet De Kristne ikke lenger et promilleparti, men et prosentparti.
Det nye partiet De Kristne har vært identifiserbart på flere meningsmålinger den siste tiden. Aller best resultat har de fått på TV 2s målinger siste uke.
Tallene er ganske små og feilmarginene derfor tilsvarende store. Av den grunn må man selvfølgelig ta alle mulige forbehold rundt denne typen siffer. Det skal også sies at andre galluper ikke har fanget opp de samme utslagene for De Kristne.
Men på TV 2s målinger kan det virke som oppslutningen rundt dette partiet er noe mer enn bare et tilfeldig blaff. Dette er den andre TV 2-gallupen på rad som viser en substansiell oppslutning om De Kristne. På forrige måling fikk partiet 0,9 prosent. Og nå på søndag altså 1,0.
Dette er overraskende tall. Men det må sies at De Kristne markedsføringsmessig driver en type påvirkning som er langt mer profesjonell enn det andre kristne småpartier tidligere har bedrevet. Blant annet har partiet oppdaget hvor viktig det er å være til stede i sosiale medier.
TV 2s valgekspert og politiske medarbeider Kjetil Løset sier til Vårt Land at tallene tross alle forbehold «likevel er såpass tydelige at vi nå ser at det rører seg noe rundt De Kristne».
Partiets oppslutning på denne målingen er for eksempel større enn et etablert parti som Rødt. Enda mer interessant er selvfølgelig størrelsesforholdet sammenlignet med Kristelig Folkeparti. Knut Arild Hareides parti får på samme måling 4,7 prosent. Slår man sammen disse tallene, betyr det at nesten hver femte velger som ifølge denne målingen stemmer på et kristent parti, er en De Kristne-velger.
KrFs generalsekretær Knut Jahr sier til Vårt Land at de har valgt ikke å gi oppmerksomhet til De Kristne. Å late som De Kristne ikke eksisterer kan muligens være en klok valgkampstrategi for KrF. Men Jahr har nok likevel tatt frem kalkulatoren, han også. Og utregningen av forholdstallet mellom De Kristne og KrF fra TV 2s målinger, er nok ikke noen behagelig talløvelse for Kristelig Folkepartis strateger.
De Kristnes spådommer - som for øvrig gjentas på reportasjeplass i dagens avis - om at partiet skal over sperregrensen og rett inn i regjering, mangler selvfølgelig enhver forankring i virkelighetens verden. Partiet er fortsatt milevis unna mandatsjanser. Men KrFs «De Kristne-problem» kan bli ganske plagsomt også med valgresultater på det nivået som denne TV 2-målingen viser. For med en slik oppslutning kan partiet bli mer enn den politiske døgnfluen KrF håper de skal bli.
De Kristne har tidligere antydet at partiet ville legge ned seg selv dersom man ikke oppnådde representasjon ved dette stortingsvalget. Den typen retorikk er for lengst forlatt.
For et valgresultat rundt en prosent vil utløse en årlig offentlig pengestøtte som kan være tilstrekkelig til både å drive og utvikle en partiorganisasjon. I hvert fall til en viss grad.
Og da er vi ved selve marerittscenarioet for Kristelig Folkeparti: Et konkurrerende kristenparti som kniper tideler og kanskje oppimot en prosent potensielle KrF-velgere ved valg etter valg.