KrF tar grasrota på alvor
Våre velgere kan være trygge på at KrFs stortingsgruppe jobber i tråd med partiets vedtatte program i spørsmålet om ekteskapsloven.
Jeg er stolt over at KrF består av en mangslungen grasrot. Og at de ulike delene av grasrota utfordrer ledelsen, er en naturlig del av et partidemokrati. Det må være rom for meningsbrytning, samtidig som velgerne skal være sikre på at det politiske programmet KrF går til valg på, er vår kontrakt med velgerne.
Dagens leder 27. november ber meg ta grasrota i partiet på alvor, symbolisert ved det nye initiativet «Fram mot sentrum», et nettverk jeg opplever vil KrF vel og som partiets ledelse også i media har vært tydelig på er velkommen. Ethvert politisk parti må tåle en løpende debatt om sine politiske standpunkter.
En av sakene som opprørte KrFs grasrot, var da Frelsesarmeen i 2009 sto i fare for å miste statsstøtte. Bakgrunnen var at politikere på venstresiden ikke likte meningene til Frelsesarmeens ungdom, selv om de syntes mye av arbeidet deres var meget bra. Etter at Stoltenberg omsider snudde i synet på om Frelsesarmeen skulle miste offentlig støtte, uttalte daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten: «Jeg er glad for at statsministeren i dag bekreftet at regjeringen ønsker å respektere meningsmangfoldet.»
Høybråten presset Stoltenberg til å forsikre at han står for et liberalt demokratisyn, og at han mente det måtte være rom for og respekt for ulike meninger, uten at man fratas offentlig støtte. Stoltenberg understreket til slutt at likebehandling og støtteordninger skal praktiseres uavhengig av meningsforskjeller.
Flere innlegg i Dagen har ytret skepsis til antimobbearbeidet til Rosa Kompetanse, og at KrF ville reversere regjeringens kutt til prosjektet. Argumentasjonen er imidlertid til forveksling lik venstresidens i 2008/2009: «Vi har ikke noe imot selve arbeidet, men vi liker ikke meningene til organisasjonen bak», i dette tilfellet LLH. For KrF er det viktig å fortsette å ha en prinsipiell tilnærming og respekt for meningsmangfoldet, slik vi etterlyste hos venstresiden da de var uenige med Frelsesarmeen.
Og for å tydeliggjøre hva antimobbeprosjektet Rosa Kompetanse Skole er og ikke er: Det kurser lærere og andre ansatte i skolen, slik at de blir bedre rustet til å forebygge og håndtere kjønnsrelatert mobbing. Innholdet er i tråd med skolens læreplan, og lærere forteller at de har fått gode verktøy for å håndtere mobbing og vanskelige situasjoner. Det er altså ikke riktig, slik det gis inntrykk av i enkelte medieoppslag, at Rosa Kompetanse handler om å undervise barn i skole og barnehage om homofili.
Jeg er glad for at KrF fikk gjennomslag for å reversere kuttet til frivillige organisasjoners arbeid mot mobbing i skolen. Jeg håper og tror at de frivillige organisasjonenes innsats i skolen vil bidra til at litt færre barn opplever å få barndommen og ungdomstiden ødelagt av mobbing, hets og trakassering.
Våre velgere kan være trygge på at KrFs stortingsgruppe jobber i tråd med partiets vedtatte program i spørsmålet om ekteskapsloven. De kan også være trygge på at vi jobber i tråd med programformuleringen om at KrF vil trappe opp innsatsen for en skole fri for alle former for mobbing og trakassering.