Meninger
Krig, pest og Jesu gjenkomst: Hvor langt på natt er vi kommet i 2022?
En felles kristen tro regner med Jesu gjenkomst. «Skal derfra (fra himmelen) komme igjen for å dømme levende og døde.» Vår trosbekjennelse har sterkt fokus på dommens alvor. Samtidig vet vi at Bibelen taler om Jesu gjenkomst som innledning til bryllupet når «brudgommen» henter sin brud.
Gode kristne søsken tenker forskjellig hvorvidt ulike bibeltekster angående Jesu gjenkomst skildrer samme hendelse eller flere ulike akter i Bibelens endetidsskildring. Uansett vil vi tenke mye felles om Jesus og apostlenes tale om endetidstegn!
Hvor langt på «natt» er vi kommet i 2022?
En pandemi har i flere år rystet verden og minnet oss om menneskeslektens sårbarhet. Så har en grufull krig i Europa påført utallige mennesker lidelse og død. Krigen skaper også endrede økonomiske forutsetninger i mange land og matmangel til de som allerede har minst. En videre eskalering av krigen har dramatiske perspektiver.
Samtidig opplever vi klimakrise og ekstremvær som rammer mange av de mest sårbare i verden. Ulike flyktningstrømmer kommer fra Afrika over Middelhavet og fra krigen i Ukraina. Og det jødiske folk flykter til sitt hjemland, Israel!
Frafallet fra Guds ord og klassisk kristen tro gjennomsyrer i dag den vestlige kultur. Menneskeverdet devalueres, og det moralske forfall eksploderer. Samtidig vokser den kristne menighet i mange deler av verden, også etter hvert i ulike muslimske områder. Bibelen oversettes til nye språkgrupper, og evangeliet forkynnes til unådde folkeslag. «Endetidsmisjon» lever side om side med både omfattende forførelse og forfølgelse.
Kristendom og politisk makt har aldri vært en god kobling.
Hvor konkret skal vi da tolke ulike historiske hendelser inn i konkrete profetier og bibelvers? Historisk erfaring av endetidstolkning bør lære oss en viss ydmykhet. Hendelser i nettopp vår egen tid kan lett overtolkes som oppfyllelse av bestemte bibeltekster.
Samtidig gjenkjenner troende bibellesere endetidstegnene. De er som fødselsveer gjennom historien, som stadig intensiveres mot enden, dvs. dommen og «gjenfødelsen» av denne verden. Jesus og apostlene har talt om endetidstegn som krig, pest, tegn i naturen, frafall og forførelse, misjon til folkeslagene, forfølgelse, Antikrist og tegn med Guds folk, Israel.
Noe som kan forundre, er at mange troende i denne situasjonen ser en redning i ulike politiske løsninger. Putin har kirkelig støtte i sin kamp mot vestlig «forfall». Noen håper sterke høyrekrefter kan bevare kristendommen i ulike kulturer. De setter sitt håp til sterk nasjonalisme og kamp mot globalismen. Andre tenker motsatt og setter sitt håp til liberale og demokratiske krefter som samtidig er mer og mer totalitære mot kristne verdier.
Personlig tenker jeg nok at antikristelige angrep mot evangeliet møter oss gjennom svært ulike politiske farger. Kristendom og politisk makt har aldri vært en god kobling. Men evangeliets makt er det eneste «våpen» som kan redde både enkeltmennesker og kulturer.
Herren Jesus er vårt eneste håp både for tid og evighet. Han sier: «Se, jeg kommer snart!»