Debatt
Kriminalitet og vold blant ungdommer
Stadig flere unge mennesker involveres i voldskriminalitet. Forskning viser at antallet ungdommer under 15 år som har begått lovbrudd økte med hele 52 prosent fra 2015–2020. Den kriminelle lavalder i Norge er på 15 år. Ungdom under 15 år kan altså ikke straffes av politiet eller norsk domstol for forbrytelser de begår.
Nylig uttrykte politiet bekymring for kriminell utvikling blant unge i Bærum. Barn helt ned i 10-årsalderen blir stoppet med kniv. Før jul i fjor ble en 26 år gammel mann drept med kniv av en 14 år gammel gutt på en buss i Bærum.
I fjor var det økning i påtaleavgjorte voldslovbrudd blant unge, viser nylig fremlagt statistikk. I 2023 var tallet 5.400, mot 4.000 året før. Økt voldsbruk blant unge er noe politiet ser svært alvorlig på. Utviklingen er bekymringsfull, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.
Barnevernet har en forebyggende rolle overfor barn som er i risikosonen for å begå lovbrudd, og barnevernet har et ansvar når et barn allerede har begått lovbrudd. Det er barnevernet som kan plassere barn på barnevernsinstitusjoner eller i fosterhjem. Barn kan også møte i konfliktrådet etter at de har begått forbrytelser og forseelser, men her er det ingen muligheter for sanksjoner.
Det har faktisk aldri noen gang tidligere vært så mange voksne som jobber inn mot ungdomskriminalitet og voldsbruk, og da er det betimelig å spørre hvorfor volden og gjengrelatert kriminalitet ikke går tilbake?
Penger, ungdomsklubber, bekymringssamtaler og seminarer samlet i en paraply som heter forebyggende tiltak virker jo ikke slik det blir reklamert om på forhånd. Voldsbruken blant ungdommen i samfunnet koster mye i menneskelige lidelser og i kroner når regnskapene gjøres opp.
Det er sjelden en i dag hører om nulltoleranse, respekt og autoritet. Alt skal være likt og politiet skal være kompispoliti og ikke en autoritet som en skal ha respekt for i samfunnet. Forebyggende tiltak skal være løsningen, og straff er noe en lite hører om som oppskrift på situasjonen.
Stortinget må snarest se på om ikke den kriminelle lavalder ikke snart er moden til å senkes. De fleste 13- og 14-åringer vet godt hva de gjør når de stadig utøver kriminelle handlinger. Mange land har lavere alder og barnevernets tiltak i eget hjemland har til nå dessverre ikke gitt synlige og merkbare resultater når det gjelder unge lovbrytere.
Dessverre er utviklingen mer enn bekymringsfull for fedrelandet, selv om selvfølgelig mesteparten av våre unge håpefulle oppfører seg meget bra og gjør en god innsats i sine gjøremål i hjem og samfunn.
Hvis ikke samfunnet gjør drastiske grep i den situasjonen vi har fått mange steder når det gjelder ungdomsvold og gjengrelatert kriminalitet, kan ikke landets befolkning lenger stole på de myndigheter som er satt til å håndheve lov og orden. Dette igjen går utover den lovlydige befolkningen.
Vi er enda et skritt nærmere forholdene i vårt naboland Sverige.