Kristen og kommersiell?

Dagen er en til­hen­ger av kristne friskoler, gjer­ne også kom­mer­si­el­le. Likevel er vi kri­tis­ke til at re­gel­verket tøyes for å lure kom­mer­si­el­le ak­tø­rer inn bak­vei­en.

Publisert Sist oppdatert

Hop­pen­sprett-kon­ser­net med base på Jess­heim tje­ner gode pen­ger på å drive barne­ha­ger på Ro­me­ri­ke.

Som vi skrev i Dagen lør­dag, star­ter dette kon­ser­net nå også med krist­ne pri­vat­sko­ler. Ved jule­ti­der åpnet de en ung­doms­sko­le på Jess­heim, og til høs­ten star­tes en barne­sko­le i Nes på Ro­me­ri­ke.

Det er bra med pri­va­te sko­ler. Først og fremst fordi det gir for­eld­re en mu­lig­het til å velge den ut­dan­nel­sen som de mener er best for barna sine. For­eld­re er de som vet hva som er best for un­ge­ne. På lik linje med at det er valg­fri­het både for barne­ha­ger og fast­le­ger. Selv­sagt med stat­li­ge kva­li­tets­krav og of­fent­li­ge til­skudd, slik at kva­li­tet og pris gir folk flest et reelt al­ter­na­tiv.

Vi mener at re­gje­rin­gen burde til­la­te kom­mer­si­el­le fri­sko­ler. De of­fent­li­ge sko­le­ne i Norge ville vært tjent med å ha flere pri­va­te ak­tø­rer å måle seg mot. For­eldre­ret­ten må også gjel­de for de for­eld­re­ne som vil ha barna i en kom­mer­si­ell skole.

Vi opp­fat­ter det li­ke­vel som gans­ke tvil­somt at en kom­mer­si­ell aktør som Hop­pen­sprett bru­ker mu­lig­he­ten til å star­te en re­li­giøs skole for å komme seg inn på skole­mar­ke­det. Det kan da umu­lig være hen­sik­ten med det lov­ver­ket vi har i dag.

Bak Hop­pen­sprett står Paal-Mo­gens Furu­seth og Lise Krag­set Furu­seth. I løpet av få år har de byg­get opp et kon­sern med barne­ha­ger og en be­ty­de­lig byg­nings­mas­se.

Når Paal-Mo­gens Furu­seth over­for lo­kal­avi­sen Raum­nes gjør et poeng av at den krist­ne pro­fi­len er ned­to­net, så er det gans­ke spe­si­elt med tanke på det grunn­la­get sko­len er god­kjent på.

De po­eng­te­rer ty­de­lig at læ­re­re ikke tren­ger å ha et kris­tent livs­syn. Til Dagen sier ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør Lise Krag­set Furu­seth at de er en skole med god­kjen­ning på et re­li­giøst grunn­lag, men at deres ho­ved­fo­kus li­ke­vel er fy­sisk ak­ti­vi­tet og kost­hold.

I norsk måle­stokk er det spe­si­elt at et kom­mer­si­elt sel­skap dri­ver en kris­ten fri­sko­le. Alle andre slike sko­ler er dre­vet av or­ga­ni­sa­sjo­ner eller stif­tel­ser. Det spen­ner fra Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band, som en av de størs­te, til mind­re me­nig­he­ter som for ek­sem­pel Elihu i Le­van­ger. Andre er or­ga­ni­sert som stif­tel­ser, som «Egill Da­ni­el­sen Stif­tel­se» i Ber­gen. Fel­les for alle disse er at ei­er­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne ikke er kom­mer­si­el­le.

I dag er det bare fri­sko­ler som har et re­li­giøst eller pe­da­go­gisk al­ter­na­tiv til den of­fent­li­ge sko­len som får god­kjen­nel­se med rett til stats­til­skudd. Vi mener det er en alt­for sne­ver fri­skole­ad­gang.

Sam­ti­dig ser vi det som pro­ble­ma­tisk at kom­mer­si­el­le ak­tø­rer til­syne­la­ten­de skal kunne tilby en kort an­dakt og gi en for­sik­tig øk­ning av kris­ten­doms­un­der­vis­nin­gen, for å få etab­le­re seg som fri­sko­ler.

En slik frem­gangs­måte kan gi et for­trinn den dagen en frem­ti­dig re­gje­ring even­tu­elt skul­le åpne for kom­mer­si­el­le pri­vat­sko­ler i Norge. Forbi­gå­el­se av in­ten­sjo­nen i gjel­den­de lov­verk kan like fullt føre til en inn­skjer­ping av be­tin­gel­se­ne til de krist­ne fri­sko­le­ne. Det er ab­so­lutt ikke øns­ke­lig.

Powered by Labrador CMS