Debatt
Kristne som flyr ødelegger Guds skaperverk
Siden 1990 har utslippene fra nordmenns internasjonale flying økt med 160 prosent *). Men det er ingen grunn til at kristne reisebyråer skal sponse denne trenden. Tvert imot!
Ifølge klimaforskerne har utslipp oppe i atmosfæren dobbelt så stor negativ effekt som utslipp på landjorda. Fly slipper ut sot, NOX, kullos, vanndamp, lager kondensstriper og påvirker skylaget. Det er mye i dag som bidrar til å ødelegge balansen i Guds skaperverk, men ferieflying i kristen regi er ekstra ille og særlig skuffende. Nettopp fordi vår kristne tro forplikter oss sterkt til å elske vår neste, dyrke hagen og ta vare på alt det skapte.
Reiser i kristen regi, er overskriften på en reklameside i Dagen (lørdag 28. oktober). Av åtte Plussturer finner jeg at fem er lange eller middels lange flyreiser. De går til USA, Thailand, Madagaskar, Hellas og Færøyene. Hvor mye CO₂-utslipp er dette per person?
To eksempler: Tall kan variere noe, men Oslo-New York tur-retur er ifølge Cicero rundt 2,2 tonn CO₂. Drar du til Bangkok og hjem, blir forurensingen din på rundt 3,4 tonn CO₂. Her er det regnet med både direkte utslipp og utslipp ved produksjon av drivstoff, samt kondensstriper og cirrusskyer (fjærskyer) som også bidrar til oppvarming av atmosfæren.
Hvor mye klimautslipp har vi per person i Norge totalt? Tallene varier også her, men 10 tonn CO₂ per hode er et mye brukt anslag. Her er for øvrig flyreiser ikke inkludert (!). Paris-avtalen forutsetter at den enkelte bare slipper ut rundt 1,5 tonn CO₂ hvis vi skal ha et noenlunde levelig klima. Hvordan skal vi få til dette, når selv kristne reisebyråer frister folk opp i skyene for ytterligere å fyre opp temperaturen på kloden?
En forskerbasert og uavhengig (ikke flyselskapenes) utregning fra 2020 på hvor stor del av det globale klimagassutslippet som kommer fra fly, er regnet til å være rundt 7 prosent, ikke 2–3 prosent, som er flybransjens egne anslag*). Men uansett tall og mengde, ferieflying i klimakrisens tid burde vært – i hvert fall i kristne sammenhenger – en saga blott!
Flyingen vår er en bit av et større bilde: I Norge forbruker vi tre (3!) jordkloder. Vi vet utmerket godt at vi har bare én – på deling. Konsekvensen er at vi stjeler fra de fattige og fra kommende generasjoner. Tilbud om feriereiser via fly er med på å øke forbruket – og, jeg mener i fullt alvor, dette hører inn under våre økologiske synder.
Vi kan jo gjøre mye annet for klima? Jo, og jeg hører stemmer som innvender «but what about Kina» eller klesskapet ditt, eller kjører du virkelig den gamle dieselbilen ennå (whataboutismen)! Men altså: Vi vet at hvis du virkelig vil gjøre noe som monner for klima, så kutt radikalt ned på eller helt ut flying.
De kristne reisebyråene bør være først i rekka av dem som kun tilbyr klimavennlige reiser.
I tillegg gjør du det samme med rødt kjøtt og hauger på med grønt i stedet. Dette er de to mest effektive tiltak som vi som enkeltpersoner kan gjøre. Så må vi også presse politikerne til å la olja ligge og sluse våre 60.000 oljearbeidere over i grønne jobber (fordi de fortjener det). Selvsagt! Det dreier seg jo om mat og helse og energi, om våre barns og barnebarns framtid.
Derfor bør de kristne reisebyråene være først i rekka av dem som kun tilbyr klimavennlige reiser. Kortreiste. Grønne. Enkle. Med mening og innhold og utfordringer og hvile og … ja, alt godt og edelt og sant. Men ikke i overforbrukets tegn!
For noen uker siden var jeg i Trefoldighetskirken i Oslo på en debatt om «Klima og misjon»; en konstruktiv debatt. Og ikke minst var det oppløftende og løfterikt at Espen Ottosen, kommunikasjonsleder i Misjonssambandet, mente at misjonen fint kunne kutte 80 prosent av alle klimagasser fra flying uten at det ble ødeleggende for misjonen! Dette må vel også kunne gjelde for reiser i kristen regi?
Mange av oss besteforeldre går med en klump i magen for hva som venter når klodens temperatur nå stødig tikker mot 2,5 grader. Vitenskapen advarer. De viser til scenarioer av en delvis ubeboelig jord. Av en farligere og fattigere framtid, både økologisk og økonomisk og sosialt. Dette rammer alle, de fattigste og våre minste og de ennå ufødte mest, de som har minst skyld. Kyrie Eleison.
Troen på den treenige Gud forplikter oss til nestekjærlighet, i dette ligger også å kjempe for våre livsbetingelser, for Guds elskede jord, for alt som er skapt; mennesker, dyr og økosystemer, der alt henger sammen med alt.
Hvordan kan Plussreiser utvikle reiser som ikke ødelegger for oss selv, vår neste, for dyreliv og økosystemer – for Guds store og fininnstilte skaperverk? Hvordan skape kortreiste reiseopplevelser i balanse med klodens tålegrenser?
*) Anja Bakken Riise, Mitt klimaregnskap s.130,134.