Debatt

OM OG MED ISRAEL: Akkurat nå trenger vi å snakke sammen. Det er bare å begynne med en eneste gang, skriver ledere i Den Norske Israelsmisjon.

Kristenledere må våge å snakke om Israel

Publisert Sist oppdatert

På leit etter kunnskap om Israel søker mange kristne til TikTok (og andre sosiale medier) hvor desinformasjonen herjer fritt. Samtidig er det helt tyst om Israel i de fleste kirker. Hvor er kristenledernes stemmer?

Vegrer seg for å snakke om Israel

Vi merker det alle sammen. Bare det å nevne at vi jobber i Den Norske Israelsmisjon kan skape en rekke reaksjoner, også i kirkelige sammenhenger. Noen av våre ansatte har fått en rekke ubehagelige reaksjoner når de har fortalt hvor de jobber, som f.eks. «Så du støtter barnemord?»

Det er ikke reaksjoner som inviterer til samtale, men det er nettopp en samtale til økt kunnskap og forståelse om Israel som trengs i kirken, i menighetene og blant kristne. Det gjelder ikke minst teologisk. Der er menighetens ledere helt avgjørende.

Når noen tier, høres andre stemmer

Akkurat nå preges nyhetsbildet og sosiale medier av polariserende stemmer. Det trekkes fram ytterligheter og ensidige fortellinger som ikke tar hensyn til andre enn seg selv. Når så kristne velger å være stille, forsterkes disse stemmene. Polariseringen vokser. Derfor er det viktig at kristne ledere våger å dykke ned i denne tematikken, utfordrer de forenklede fortellingene og utforsker emnet fra ulike sider.

Som kristne har vi alle en relasjon til Israel, bevisst eller ikke. Når den er ubevisst, havner en raskt ut i erstatningsteologi. Derfor må vi snakke om Israel.

Kristentro er tett knyttet sammen med det jødiske

I Bibelen møter vi Israel først og fremst som det vi i dag gjerne kaller «det jødiske folk». Bibelen er en jødisk bok. Jesus var jøde. Jesus var den Messias som jødene ventet på, og slik kunne han bli vår Kristus.

Jesus var jøde. Men han er fremdeles jøde og omtales som løven av Juda i himmelens tronsal (Johannes Åpenbaring 5,5). For oss som tror på Jesus, kommer vi ikke unna at Jesus har en sterk tilhørighet og identitet til det jødiske folk.

Kirkens historie er bekmørk i møte med det jødiske

Det er også en rekke historiske faktorer som bør gjøre oss kristne ekstra opptatt av å snakke sant, sensitivt og rett om det jødiske folk. Det gjelder ikke minst kirkens antijødiske og antisemittiske historie som har preget vestlig kultur helt fra de tidlige århundrene og inn i vår egen samtid.

Selv om flere kirkesamfunn og organisasjoner har tatt et oppgjør med sin antijødiske fortid, er dette en prosess som vi må jobbe med videre. Kirkens antijødiske holdninger er dypt forankret i vår vestlige kultur. Vi ser flere eksempler på hvordan antijødiske tolkninger og stereotyper dukker opp i forkynnelsen uten at noen reagerer på det.

Hvorfor ble det slik? Hvordan kunne de som trodde på den jødiske Jesus bli så fylt av hat og fordommer mot Jesu eget folk?

La oss snakke om Israel

Det finnes mange forklaringer på hvorfor kirken utviklet fordommer og forestillinger om jøder. Men den viktigste grunnen til at slike fordommer fikk fortsette å vokse fram, var avstanden til det jødiske og mangelen på nysgjerrighet i møte med jødedom og jødisk kultur. Skal vi gå samme felle?

Det er på tide med en annen kurs. Vi tror at det begynner med samtale og nysgjerrighet. Det finnes uendelig med ressurser som kan hjelpe kirkene og menighetene med dette.

For ja, dette er et komplisert og vanskelig tema, krevende teologisk, historisk og inn i vår aktuelle situasjon. Men det dårligste valget vi kan gjøre er å forbli uinformerte, det finnes mye kunnskap for den som søker den. Vi vil gjerne anbefale rapporten, «Utredning om Den norske kirke i møte med jødedom og jøder».

I tillegg vil vi gjerne anbefale jødedommen.no og israelsmisjonen.no. Denne høsten holder Israelsmisjonen over 50 seminar i Norge med temaet, «Israel – et utvalgt og utskjelt folk», og vi tror det kan være en god start for å øke nysgjerrigheten og kunnskapen på dette emnet.

La oss snakke med Israel

Vi anbefaler et besøk til synagogene i Oslo og Trondheim, eller et besøk på jødisk museum i begge disse byene. Det finnes også en rekke ressurspersoner som gjerne kommer på besøk til din menighet, både fra det jødiske miljøet og fra oss som jobber med denne tematikken.

For akkurat nå trenger vi å snakke sammen. Det er bare å begynne med en eneste gang.

Powered by Labrador CMS