Kommentar

GITARIST: Bob Hartman grunnla Petra tidlig på 1970-tallet. Han holder fortsatt koken.

Kristenrockens anti-rebell

Jærgårdsfestivalen

Publisert Sist oppdatert

Han fremstår ikke som noen rebell, Bob Hartman. Den joviale amerikaneren snakker med avslappet tonefall, og spøker om sin egen alder.

Men det er en av kristenrockens fremste pionerer vi snakker om. Han fyller 75 år andre juledag i år. Likevel holder han fortsatt koken, og forrige søndag spilte han sammen med resten av bandet Petra foran rundt 1.000 mennesker på Jærgårdsfestivalen i parken Kleppeloen i Rogaland.

Norgesbesøket var en del av en internasjonal turne i forbindelse med 50-årsjubileet for bandets første plate. I løpet av uken før de kom til Rogaland, spilte Petra for nærmere 400 i Oslo, rundt 300 i Ulsteinvik og rundt 9.000 (!) i den finske byen Tampere.

I Kleppeloen avsluttet Petra-konserten Jægårdsfestivalen, hvor til sammen nærmere 3.500 mennesker var til stede i løpet av helgen.

PETRA: Vokalist John Schlitt ble med i Petra midt på 1980-tallet.

Etter lydprøven og før konserten hadde Dagen fått tilmålt et kvarter til intervju. Dette intervjuet kan høres i sin helhet i Dagen-podkasten Tore og Tarjei denne uken.

Egentlig skulle vokalist John Schiltt, som bare er noen måneder yngre enn Hartman, være med. Men han måtte spare stemmen til konserten. I stedet ble bassist Greg Bailey med.

PETRA: Bassist Greg Bailey er drøyt 20 år yngre enn Hartman og Schlitt. Han vokste opp med Petra på kassett.

Han har vært med i Petra de siste drøye 20 årene. 53 år gamle Bailey vokste selv opp med Petra, og kjente dermed godt til sangene deres da han ble med i bandet.

Men aldersforskjellen mellom Hartman og Bailey er liten sammenlignet med aldersforskjellen mellom Hartman og tenåringene i publikum denne kvelden. Faktum er at de ikke en gang var født da Petra offisielt la opp.

Hør hele samtalen her:

Ikke opprør

Det var ikke opprørstrang som gjorde at Petra ville spille rockemusikk. Skjønt rock og rock, den musikkstilen som preger de første utgivelsene ville med vår tids ører antakelig blitt karakterisert som noe i nærheten av visepop. Men de ville spille den musikken som de selv hadde lyttet til før de ble kristne, for å nå sine jevnaldrende med evangeliet.

PODKAST: Bob Hartman og Grei Bailey er gjester i denne ukens episode av Dagen-podkasten Tore og Tarjei.

Tanken var at hvis de spilte bra, slik at folk respekterte musikken deres, ville de kanskje også høre på det de hadde å si om Jesus.

Drivkraft

Jeg spurte Hartman hva han tror var drivkraften bak den kirkelige motstanden mot Petras musikk. Både han og bassist Bailey beskriver en forestilling om at selve rytmen var ond.

Bailey tror det kan ligge en skjult rasisme bak tanken om at denne «jungelmusikken» var noe for mindre kultiverte mennesker. Gjennombruddet kom etter hvert.

Det hadde ikke minst sammenheng med at de som først var ungdomspastorer og så Petras musikk som en kjærkommen kommunikasjonsform overfor unge mennesker, med tiden ble seniorpastorer. Petra holdt ut lenge nok til at de fikk oppleve dette skiftet.

Smertefullt

Men særlig den første tiden var det et reelt dilemma for bandet at de tydelige kristne tekstene begrenset antallet ikke-kristne som ville komme på konsertene deres, samtidig som en del kristne nølte med å gå på konsertene på grunn av musikkstilen. I Kleppeloen søndag fortalte Hartman om om hvor smertefullt dette var for dem, og hvor glade de ble da de omsider opplevde mer anerkjennelse for arbeidet de gjorde.

KEYBOARD: Keyboardist John Lawry har også passert 70. Han ble også med i Petra på 1980-tallet, og var sterkt til stede i Kleppeloen søndag.

Hartman har tidligere fortalt at han blant annet i forbindelse med albumet Beyond Belief, som er bandets mest populære, skrev sangene med sikte på dem som deltar i kristent ungdomsarbeid.

På dette albumet har de en sang som utfordrer kristne til å ikke skygge unna, men våge å snakke om og å vise frem troen sin. Selv tror Hartman denne sangen er enda mer aktuell nå, mer enn 30 år senere, fordi vi ser økt motstand mot kristne som snakker åpent om troen sin.

– Dette er forutsagt i Bibelen. Jesus sa at vi kom til å bli hatet. Så vi bør ikke bli overrasket. Han vil at vi skal være hans vitner, sier 74-åringen. Hartman viser til Peter, som etter å ha fornektet Jesus tre ganger, fikk fornyet frimodighet.

– Det er den typen frimodighet vi trenger, sier han.

Unge mennesker

I en av sangene på Beyond Belief synger Petra om en ung generasjon som strever med å finne sin tilhørighet hos Gud (struggling to find themselves in you). Har dette forandret seg på noe vis siden sangen ble skrevet? lurer jeg på.

– Ikke i det hele tatt, svarer Hartman kontant.

Utfordringene med å formidle evangeliet til unge mennesker er akkurat like aktuell nå som i 1990, mener han.

KONSERT: Petra spilte foran rundt 1.000 mennesker i Kleppeloen søndag.

Under konserten dro Hartman linjer fra da Petra begynte til vår egen tid, blant annet med tanke på den politiske situasjonen som han ikke uten videre ser lyst på.

– Vi lever i skremmende tider. Men freden kommer av å vite at Gud har kontroll, sier Bob Hartman.

Powered by Labrador CMS