Kommentar

NLM: Åse Karine Ruud snakket opp kvinners deltakelse under NLMs generalforsamling.

Kvinnene strømmet til talerstolen på NLMs generalforsamling

To forslag om å utsette strukturdebatten fikk både kvinnene og yngre delegater på talerstolen under generalforsamlingen torsdag.

Publisert Sist oppdatert

En av de store gåtene i Misjonssambandet er hvor sterkt synet på det man kaller tjenestedeling egentlig står, og hvordan dette synet best kan praktiseres. Det synes i hvert fall ganske klart at mange er glade for forslaget som åpner flere lederverv for kvinner.

En av hovedsakene på årets generalforsamling handler om en større strukturendring. Den har sin primære bakgrunn i at Misjonssambandet har endret seg i kirkelig retning. Det har utløst et større behov for åndelig lederskap på alle plan i organisasjonen.

Kanskje har aldri så mange kvinner tatt ordet i en debatt på Misjonssambandets generalforsamling.

Torsdag ettermiddag presenterte NLM Norge-leder Kåre Johan Lid det omfattende forslaget som generalforsamlingen skal ta stilling til. Han sa blant annet at dagens grunnregler er laget for gårsdagens NLM. Han begrunnet dette med endringer i både samfunnet og kirken.

Umiddelbart etter Kåre Johan Lids redegjørelse hadde to tidligere hovedstyreledere hver sine kommentarer til forslaget. Først gikk Lars Gaute Jøssang på talerstolen. Han sluttet seg til hovedlinjene i tenkningen, men ønsket noen nærmere presiseringer knyttet til det åndelige tilsynsansvaret. Jøssangs endringsforslag ble senere vedtatt.

Så gikk Vegard Svensen, som var styreleder før Jøssang, på talerstolen. Han hadde med seg et omfattende utsettelsesforslag som han selv stod bak sammen med tidligere generalsekretær Ola Tulluan, regionleder Kolbjørn Bø i Sørvest, tidligere hovedstyremedlem Olaf Holm og misjonsveteranene Håkon Helgøy og Hans Aage Gravaas.

Disse forslagene satte i gang en debatt jeg aldri kan huske å ha opplevd maken til i Misjonssambandet. Aller mest fordi andelen kvinner på talerstolen var høyere enn vanlig. Kanskje har aldri så mange kvinner tatt ordet i en debatt på Misjonssambandets generalforsamling.

Det var det sterkt å se. Her var det mye engasjement, og antakelig ikke så lite undertrykt frustrasjon, som kom til uttrykk.

En annen tydelig tendens kom til syne gjennom innlegget til Andreas Bakke, pastor i Misjonssalen i Ålesund. Han representerer forsamlingsgrenen i Misjonssambandet, og la særlig vekt på behovet for å styrke det lokale åndelige tilsynet.

Det tegnet seg et bilde av at motstanden mot å utsette var sterk hos kvinnene, hos de yngre delegatene og hos dem som representerer forsamlingene.

Åse Karine Ruud fra region Sør snakket engasjert om de mange kvinnene som sitter på mye erfaring, både lokalt, nasjonalt og på misjonsmarken. «Nå må vi få lov til å være med. Vi har noe å bidra med», utbrøt hun.

Anne Rygg Lindseth fra Nordvest henvendte seg direkte til dem som hadde foreslått utsettelse og spurte: «Fant dere ikke noen damer som støttet dette?»

I fjor høst behandlet rådsmøtet i Misjonssambandet et forslag om å etablere en ny ledelseslinje både nasjonalt, regionalt og lokalt. Rådsmøtet er det organet som har det øverste læreansvaret i dag.

Det var tungvektere i organisasjonen som gikk inn for utsettelse. Men det var et stort flertall som ville det motsatte.

I fjor høst var ikke de formelle forholdene knyttet til grunnreglene helt på plass. Derfor ble det nytt rådsmøte nå i vår.

Forslaget handler i hovedsak om å skille mellom administrative og åndelige eller læremessige oppgaver. Dermed er tanken at man kan åpne styrende organer for kvinner uten å komme i konflikt med prinsippet om såkalt tjenestedeling. Dette prinsippet går ut på at det åndelige hyrde- og læreansvaret er forbeholdt menn.

På generalforsamlingen i 2009 markerte tidligere generalsekretær Egil Grandhagen motstand mot å etablere trossamfunn i Misjonssambandet. Han fikk generalforsamlingen med seg. I 2015 markerte han motstanden på nytt, men generalforsamlingen stemte for likevel.

Kanskje var det noe lignende vi var vitner til torsdag ettermiddag. Det var tungvektere i organisasjonen som gikk inn for utsettelse. Men det var et stort flertall som ville det motsatte.

Anette Sørensen Rege fra region Nord understreket i debatten om selve forslaget at kvinner etter NLMs syn kan utøve åndelig lederskap, men at det hun kalte det særskilte hyrde- og læreansvaret er forbeholdt menn. Denne skjelningen mente hun er godt ivaretatt i det forslaget som foreligger.

Det brøt ut jubel i salen da dirigent Astrid Aarhus Byrknes gjorde det klart at forslaget om strukturendringer hadde fått to tredjedels flertall med god margin. Ikke minst kunne man høre at mange kvinner gledet seg.

Powered by Labrador CMS