La blasfemiloven ligge død
Hvis du ikke liker ytringsfrihet, så misforstår du hva slags samfunn Norge er. I Norge kan vi ikke bruke religion som argument for å innskrenke andres frihet.
Når noen forsøker å innskrenke ytringsfriheten basert på religiøs overbevisning, er det viktig å være prinsippfast. Hvis du ikke liker ytringsfrihet, så misforstår du hva slags samfunn Norge er. I Norge kan vi ikke bruke religion som argument for å innskrenke andres frihet.
I Klassekampen onsdag tok Qasim Ali til orde for å gjeninnføre blasfemiloven og å forby karikaturer av profeten Mohammed. Jeg er stolt over å ha en partileder som Siv Jensen, som kom fort på banen i denne saken og var krystallklar i sin tale: «Ytringsfriheten er ikke noe vi forhandler om». Vebjørn Selbekk var også raskt ute med å slå hardt ned på forslaget. Han vet hva følgene av en innskrenket ytringsfrihet er: barbari.
I 2006 sto Selbekk midt i den norske karikaturstriden, og fikk kjenne på konsekvensene av å stå opp for ytringsfriheten. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre burde ha gitt Selbekk sin uforbeholdne støtte, men snakket heller om ytringsansvar. Støre ville roe striden, men det nytter ikke å vingle i en debatt som handler om prinsipper. Da Qasim Ali nå – over tolv år senere – ytret sitt ønske om å forby karikaturer av profeten Muhammed, håpet han på støtte fra nettopp Støre.
Selbekk er imidlertid prinsippfast og verner om ytringsfriheten like støtt i dag som han gjorde i 2006. Selbekk er en bauta for ytringsfriheten og har min fulle støtte.
Nylig besøkte jeg «Newseum», museet for ytringsfrihet i Washington D.C. Utstillingene understreker et faktum vi ikke har vondt av å minnes på, at ytringsfrihet er en rett som ikke har kommet gratis. Norge rangeres i dag som nummer én i verden på pressefrihet. Dette bør vi være stolte av, men ikke ta for gitt.
Qasim Ali hevder at å forby karikaturer av profeten Muhammed vil føre til mindre radikalisering. Denne påstanden er helt i bakvendtland. Å forby krenkende karikaturer er i seg selv en alvorlig radikalisering av samfunnet. En av mine viktigste oppgaver som vaktbikkje på Stortinget er å forsvare ytringsfriheten mot slik religiøs radikalisme.
Jeg er stolt over å stå opp for ytringsfriheten. Qasim Ali har frihet til å mene hva han vil – og jeg har frihet til å være grunnleggende uenig med ham. Det er nettopp dette ytringsfriheten går ut på: Å forsvare andres rett til å ytre seg, uansett hvor uenig man er eller hvor støtende man finner ytringene.