Meninger
LAUSANNE: Fra siste store Lausanne-konferanse i Cape Town i 2010 (foto), ble det for eksempel understreket at fattigdomsbekjempelse og miljø/klimaengasjement er en viktig og integrert del av etterfølgelse av Jesus Kristus i dag, skriver Einar Tjelle.
Micah Chiang
Lausanne og Den norske kirke
Neste uke begynner den 4. Lausanne-kongressen for evangelisering i Seoul i Sør-Korea. Dette er en viktig misjonskonferanse som samler omkring 5000 deltakere fra hele verden. Også Den norske kirke er representert. Lausannebevegelsen er ikke en medlemsorganisasjon for kirker, men en viktig bevegelse og impuls for misjon og evangelisering siden oppstarten for 50 år siden i Lausanne, Sveits.
Tidvis har det vært spenninger mellom en evangelikal bevegelse som denne og den såkalte kirkeøkumenikken. På tidlig 90-tallet var Stavanger biskop Bjørn Bue leder både i Den norske Lausanne-komiteen og medlem av sentralkomiteen i Kirkenes verdensråd. Ikke alle skjønte biskopens doble engasjement da. Men på den måten var han med å bryte barrierer. De siste tiårene har forsterket dette.
Kirkenes verdensråd har blitt en tydeligere misjonal kraft. Og Lausanne-bevegelsen har understreket de sosialetiske implikasjonene av disippelskap. Fra siste store Lausanne-konferanse i Cape Town i 2010, ble det for eksempel understreket at fattigdomsbekjempelse og miljø/klimaengasjement er en viktig og integrert del av etterfølgelse av Jesus Kristus i dag. Helhetlig misjon er styrket.