| MENINGER

Lettvint elitisme og folkeforakt fra Vårt Land-redaktør

Subjekt-redaktør Danby Choi prøver å grave i hvorfor Donald Trump har appell. Berit Aalborg fordømmer forsøket.

MORALISERER: Vårt Land-redaktør Berit Aalborg vil ikke forstå Trump-støtten i Norge, ifølge utgavesjef Karl Andreas Jahr.
Publisert Sist oppdatert

Svaret Vårt Land-redaktør Berit Aalborg serverer redaktørkollega Danby Choi er alt som er galt med vestlig offentlighet. 

Uansett hva slags spørsmål man stiller om Donald Trump, så er svaret alltid en rekke personangrep og dommedagsprofetier. Det kan i og for seg være sant, men det var ikke spørsmålet. 

Dermed går hun rett i samme felle som Demokratene har gått i – i årevis. Det inkluderer særlig Hillary Clinton, men også Kamala Harris og Joe Biden. 

Når skal vi lære? 

Det begynner tross alt å bli lenge siden 2016 da Trump ble valgt til president første gang.

Trumps kulhet

«Når fremstillingen av Donald Trump er så alvorlig og kritisk som den er, er det lett å glemme at mannen også har sjarm, humor og kulhet.». 

Det skriver Subjekt-redaktør Choi i et forsøk på å forstå Trumps appell hos unge menn. 

UFATTELIG KULHET: Danby Choi prøver å forstå Trumps appell .

Kommentaren prøver å svare på den omdiskuterte målingen der 47 prosent av unge norske menn foretrakk Trump fremfor Harris.

Choi prøver å møte spørreundersøkelsen med nysgjerrighet i motsetning til en strøm av fordømmende forutsigbarheter. 

Subjektiv skjenn

Vårt Land-redaktør Berit Aalborg foretrekker det motsatte: 

«Men her er det som om Choi ikke har fått med seg den store bekymringen rundt Trump. Den handler i liten grad om kulhet, identitetspolitikk eller Trumps økonomiske politikk. I den grad det handler om Trumps politiske linje, er bekymringen størst knyttet til hans manglende vilje til å støtte Ukraina.»

I en klam omfavnelse noen dager senere følger Vårt Land opp med å hylle sin egen redaktør på lederplass – ved å sitere høyrepolitiker Peter Frølich på at Trump ikke er et kult, maskulint forbilde

Igjen var ikke spørsmålet hvorvidt Trump er et forbilde. Ingen har hevdet det, og ingen har spurt om det. 

Fordømmer det åpenbare

Kjeftingen mot Choi om at han ikke har «fått med seg den store bekymringen rundt Trump», virker kunstig og preget av svære blindsoner.

Slik jeg forstår Subjekt-redaktøren, så er hensikten å grave i hvorfor stadig flere amerikanere, og nordmenn, ser ut til å foretrekke Trump. 

Det naturlige oppfølgingsspørsmålet er «hvorfor».

Dessverre er ikke Berit Aalborg bekvem med å besvare et spørsmål Choi ikke har stilt.

For en gangs skyld handler ikke spørsmålet om alt det fæle Trump tenker, mener, sier og gjør, men det interesserer ikke Vårt Land-redaktør. 

Hun svarer det samme uansett. 

Kul terrorist

I mange år var det høyresiden som strevde med (tvilsomme) kulthelter på venstresiden. 

Hvordan kunne blodtørste terrorister som Che Guevara bli globale kulthelter for sosialismen? Den opprinnelige argentineren var kjent som den varme, medfølende legen som ikke nølte med å henrette sine fiender. 

KULTHELT: Veggmaleri i Santa Clara er av Che Guevara. Han er fremdeles den store revolusjonshelten på Cuba 57 år etter at han ble drept. Foto: Stein Hallingstad/NTB

Om Trumps demokratiske sinnelag er tvilsomt, så var Guevaras bekmørkt. Væpnet revolusjon var målet. Og målet helliger som kjent middelet. 

Begge har åpenbar appell, men med en mørk bakside. Begge sider må kunne vurderes, forstås og omtales – særlig blant politiske rådgivere og mediefolk. Det betyr ikke at man dekker over dystopien rundt Trump.

Å anerkjenne appellen betyr ikke at man underkommuniserer den mørke baksiden. 

Aktivistisk vrangvilje

Det forundrer meg at ikke Berit Aalborg engang er villig til å prøve og forstå fenomenet. Dessverre er hun mest opptatt av å moralisere, som om det hjelper noen. 

For Demokratenes skyld håper jeg at de ikke fortsetter å lide under samme aktivistiske vrangvilje. 

Da er de ferdige.

Powered by Labrador CMS