Likekjønnet ekteskap er en ustabil samlivsform
Hva er den mest stabile og barnevennlige samlivsformen? De fleste er enige om at det er ekteskapet. Men er såkalt likekjønnede ekteskap like stabile som ekteskap mellom mann og kvinne?
Ved å skrive inn de to ordene «likekjønnet» og «skilsmisse» i et Google-søk, finner man raskt svaret. Det første treffet er nemlig en artikkel på nettsidene til Statistisk Sentralbyrå (SSB). Den har tittelen «Høy skilsmisserisiko blant likekjønnede par». Artikkelen er et kort sammendrag av en forskningsanalyse blant norske par, foretatt av Turid Noack og to andre forskere i SSB.
I artikkelen står det blant annet: «Par i registrerte partnerskap og likekjønnede ekteskap har betydelig høyere skilsmisserisiko enn ulikekjønnede gifte par. Risikoen for brudd er aller størst blant kvinnepar. [...] Forskerne finner at likekjønnede par har høyere skilsmisserisiko enn ulikekjønnede par selv om de har ett eller flere felles barn.»
Den opprinnelige analysen ble utgitt på engelsk. I april 2016 trykket forskerne en norsk versjon i Tidsskrift for velferdsforskning. Der skriver de: «Sammenliknet med ulikekjønnede gifte par, hadde likekjønnede mannspar 38 prosent høyere risiko for å skille seg [...] For kvinneparene var skilsmisserisikoen mer enn dobbelt så høy som blant de ulikekjønnede gifte parene.»
De fleste barn som vokser opp med foreldre av samme kjønn vokser opp med to kvinner. Fordi skilsmisse blant kvinnelige par er mer enn dobbelt så vanlig som i tradisjonelle ekteskap, betyr det at svært mange barn i likekjønnede ekteskap vil oppleve at deres to mødre skiller lag. Ekteskap mellom mann og kvinne er med andre ord den mest stabile rammen rundt barns oppvekst.
I Kristelig Folkeparti var det i fjor en debatt om familiepolitikken i forslaget til nytt partiprogram. I KrFs gjeldende partiprogram står det at ekteskapet mellom mann og kvinne er «den mest stabile rammen rundt barns oppvekst.» I forslaget til nytt partiprogram har programkomiteen foreslått følgende formulering: «KrF vil løfte frem ekteskapet mellom en mann og en kvinne som en god og stabil ramme rundt barns oppvekst.» Altså: En god og stabil ramme, men ikke nødvendigvis den beste og mest stabile.
I et intervju med Dagen i november i fjor begrunnet Dagrun Eriksen denne endringen med at partiet i dag ikke har statistikk som kan slå fast at heterofile ekteskap er mer stabile enn homofile. Da det nåværende programmet ble skrevet, hadde de god statistikk, men da handlet det om ekteskap og samboerskap, uttalte hun.
Denne argumentasjonen stemmer ikke med virkeligheten. Som det er dokumentert ovenfor, kan KrF med Statistisk Sentralbyrå i ryggen frimodig fortsette å løfte fram ekteskapet mellom mann og kvinne som den beste og mest stabile rammen rundt barns oppvekst.
Stiftelsen MorFarBarn vil oppfordre KrFs landsmøte til å beholde de nåværende formuleringene i partiprogrammet angående ekteskap og barn. Det er ingen grunn til å være beskjeden på vegne av ekteskapet mellom mann og kvinne. Tvert imot: Det er til barns beste.