Debatt
Lille norske leksikon – en stor begivenhet
Norskspråklig nettleksikon med barn som hovedmålgruppe lanseres 12. september.
Det er grunn til å feire sammen med Store norske leksikon. Den 12. september er det lanseringsfest for Lille norske leksikon (også kalt Lille). Et norskspråklig nettleksikon med barn som hovedmålgruppe fortjener hyllest, også for vilje til å rette feil!
Når leserne er barn, er språkbruken viktig. For eksempel bruker SNL 20 ord på å definere solformørkelse, Lille bare 14. Det ligger mye godt arbeid i å formidle samme budskap med både færre og enklere ord.
Slik Lille forklarer, kan det oppstå feil og misforståelser når faktastoff forenkles. Derfor oppfordrer de forbilledlig til å sende inn feil og spørsmål på e-post. At det ikke finnes kommentarfelt, er grunnet personvernet til de yngste leserne.
Det er flott når aktører ønsker å hjelpe unge. Initiativet til SNL er nyttig for alle kunnskapsformidlere. Nettopp omfanget av feil og fordommer, ikke minst i sosiale medier, stiller store krav til leksika.
Vi kan alle ha blindfelt. Jo mer vi ønsker å følge idealet om kritisk tenkning, jo viktigere er det å vite hva vi bør faktasjekke. Derfor er det enda viktigere å utvikle læremidler og leksika vi kan ha tillit til – og som innbyr til etterprøving. En tid som ikke mangler polemiske påstander og falske fakta, trenger å jobbe seriøst med å formidle kunnskap til alle aldersgrupper, enten det handler om realfag eller religion.
Noen feil er trivielle, men fordummende, som når en lærebok for barneskolen hevder det er varmere på sommeren fordi sola da er nærmere jorda. Andre enkle feil er det bra at rettes opp, som når SNL-artiklene Johan Vaaler og binders forteller eksplisitt at de tidligere formidlet myten om at oppfinnelsen er norsk.
Noen myter kan virke umulige å fjerne helt, selv om de dukker opp sjeldnere enn før. Det finnes fortsatt læremidler som hevder at kirken i middelalderen trodde at jorda var flat og motarbeidet vitenskap. I mye vitenskapshistorie henger det fortsatt igjen at Copernicus av frykt for kirken ventet til dødsleiet med å publisere sin modell av solsystemet. Det er dermed flott at SNL nylig understrekte at dette «er en utbredt feiloppfatning».
Feil kan også farge holdninger. En lærebok for VG3 hevder at Hitler var «synleg irritert» siden den fargede OL-vinneren Jesse Owens ikke passet inn i hans raseteori. Owens selv forklarte imidlertid at det ikke var Hitler som avviste ham, men president Roosevelt «som ikke engang sendte meg et telegram». Selv om Hitler stiller i egen klasse, har også USA sitt å svare for.
Det er ikke uvanlig å høre fra naboen at kristne tror at bare de som prøver å gjøre det gode kommer til himmelen. Men når vi møter dette i utkast til seriøse tekster om Jesus, tyder mye på at KRLE-faget må forbedres.
Alle kan sende inn bidrag til Lille, fra elever til eksperter. Fagsjekk har gitt flere innspill. I den nevnte artikkelen solformørkelse sto det ingenting om at det er svært skadelig å se rett på fenomenet. Redaksjonen var kjapp til å takke for innspillet og supplere artikkelen.
Det er en stor utfordring å formidle kunnskap til neste generasjon. Vi trenger å løfte fram og feire de som gyver løs. Gratulerer til Lille med den store dagen!