Lite godt svar
Utdanningsdirektoratet har med sin diskriminering av Israel brutt opplæringsloven.
Utdanningsdirektoratet nekter å gi innsyn i hvordan norskeksamen 28. mai ble til og unngår å svare på MIFFs avsløring av faktafeil. 300 ansatte har ikke kunnet finne dokumentasjon for Gilberts anklage mot Israel i SMS fra 4. januar 2009. Og det er jo ikke rart.
Først en kort oppsummering av «eksamenssaken».
28. mai ble usannhet om Israels «mur» og Mads Gilberts mest bloddryppende SMS fra Gaza i januar 2009 servert på avsluttende norskeksamen i norsk hovedmål til 50.000 elever i videregående skole. Eksamensoppgaven og faktafeilene vakte sterke reaksjoner hos elever, lærere og politikere.
1. juni kunne MIFF avsløre lekkasjer fra elevbesvarelser som illustrerte hvordan mange elever falt for propagandastuntet til Utdanningsdirektoratet. Siden forsøkte Utdanningsdirektoratet å få MIFF til å fjerne sitatene, men MIFF har fått støtte fra Norsk Presseforbund for offentliggjøringen.
Utdanningsdirektoratet har med sin diskriminering av Israel brutt opplæringsloven. Ved å gjengi Mads Gilbert ukritisk har direktoratet gjort stikk i strid med anbefalingen som OSSE ga norske myndigheter i 2012, skrev MIFF i vår klage til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen 3. juni.
Les Dagens lederartikkel: Med Mads Gilbert som sannhetsvitne
6. juni kom Utdanningsdirektoratet med et standardsvar til alle som hadde klaget på norskeksamen, uten å berøre faktafeilene og uten å ta selvkritikk.
19. juni kunne MIFF avsløre at det ikke finnes spor av anklagen Mads Gilbert serverte i sin SMS 4. januar 2009 verken i Goldstone-rapporten, Amnesty-rapporten, B’Tselems oversikt over alle drepte eller rapporten til Palestinian Centre for Human Rights. Samme dag sendte MIFF brev til Utdanningsdirektoratet med krav om innsyn i hvordan eksamen ble til, og syv konkrete spørsmål. Foruten spørsmål knyttet til faktafeilene, spurte vi også om Utdanningsdirektoratet har undersøkt om den sentrale påstanden i SMS-en fra Gilbert om bombing av grønnsaksmarkedet 4. januar kan dokumenteres av andre kilder.
Gilbert har aldri vært et sannhetsvitne om det som skjer utenfor sykehuset på Gaza-stripen.
Utdanningsdirektoratet nekter innsyn
28. august kom svaret fra Utdanningsdirektoratet. Divisjonsdirektør Kjersti Flåten og avdelingsdirektør Sissel Skillinghaug bruker unntaksregelen i Offentlighetsloven (§ 14) til å nekte MIFF innsyn i de interne dokumentene til fagnemden som utarbeidet oppgaven. Nemdens møter er det ikke laget referater fra, og «oppgaveutkast med kommentarer underveis er å betrakte som interne dokumenter», skriver direktørene.
MIFF vil komme tilbake til hvordan vi forfølger denne saken videre.
Som vedlegg til sitt brev sendte Utdanningsdirektoratet et dokument som viser tilbakemelding fra sensorer på eksamensoppgaven. «Tekstene er valgt ut ensidig og kan få enkelte elever til å få hjerteflimmer,» skriver en sensor for norskeksamen. Elevene ble «tvunget til å lire av seg subjektivt politisk korrekt pjatt», skriver en annen. Et stort antall sensorer slakter eksamensoppgaven som ble gitt 28. mai. Les flere eksempler på miff.no. Hurra for den norske lærer som ikke sluker direktoratets propaganda rått!
Utdanningsdirektoratet svarer ikke
Det er svært skuffende at direktoratet unnlater å svare på våre syv konkrete spørsmål. Av dette kan vi dra minst to konklusjoner.
For det første tar ikke Utdanningsdirektoratet inn over seg faktafeilene som de selv la inn i sine forklarende tekster. Så lenge de ikke tar selvkritikk, vil feilene fortsette å bli kopiert og spredt av lærere som ukritisk bruker og videreformidler direktoratets materiale. Såvidt MIFF kjenner til ble eksamensoppgaven gitt på ny til tredjeklasseelever ved Oslo Handelsgymnasium senest nå i august.
For det andre har ikke Utdanningsdirektoratets over 300 ansatte kunnet finne dokumentasjon for Gilberts påstand i SMS fra 4. januar 2009. Og det er ikke rart, for det er det heller ingen andre som har gjort.