Leder
Lite nytt fra Bollestad
For en uke siden kunne vi lese på NRKs nettside at nestlederen i Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, hadde uttalt på kanalen at hun åpner for samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Om vi går litt nærmere inn på sitatene, er ikke uttalelsene hennes egnet for de store overskriftene. Det er ingen ting som tyder på at hun har endret holdning i forhold til det hun sto for på det ekstraordinære veivalgs-landsmøtet på Gardermoen i november 2018. Vedtaket derfra brakte som kjent henne og partiet inn i et regjeringssamarbeid på høyresiden i norsk politikk.
Det Bollestad sa, og som hun helt sikkert har ment lenge, er at «Senterpartiet er et parti som ligger KrF nært. Vi har mye til felles og jeg ønsker at vi skal få et godt samarbeid».
Hun sa også at hun heller ikke utelukker et samarbeid med en rødgrønn regjering dersom de skulle få flertall etter høstens stortingsvalg:
– Nei, det er ikke noe galt med det, hvis de blir valgets vinnere. KrF er et sentrumsparti, som betyr at vi er i stand til å finne politiske konklusjoner og vedtak sammen med både Ap og Senterpartiet, men også på høyresiden i politikken, uttalte altså statsråden og KrF-nestlederen.
I den grad det har noe for seg å tolke uttalelsene, handler det først og fremst om at det er like før valgkampen tar til for alvor. Det er tross alt ikke mer enn to måneder til stortingsvalget.
En annen tolkning vil være at Bollestad har behov for å skaffe partiet litt mer politisk armslag i en tid der det er mye usikkerhet knyttet til om KrF i det hele tatt vil få noen tellende rikspolitisk posisjon etter valget. I en situasjon der partiet strever under sperregrensen, kan det være at en litt bredere politisk tilnærming kan lokke tvilende velgere tilbake.
Etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen i januar i fjor, har KrF fått det regjeringsalternativet de mest av alt ønsket seg. Nå styrer de sammen med Høyre og Venstre men det har likevel ikke gitt partiet noen merkbar økt oppslutning på meningsmålingene. Heller ikke en synlig deltakelse i håndteringen av den største krisen i det norske samfunnet siden andre verdenskrig har bidratt til noe løft for partiet.
Drømmen om en sentrumsregjering ser for øvrig stadig mer ut som en utopi enn realitet. Tre partier med en samlet oppslutning på 25 prosent i snitt på inneværende måneds meningsmålinger (Poll of polls) er ikke noe regjeringsalternativ. Det kan bli vanskelig nok å komme tilbake med dagens alternativ når regjeringspartiene samlet mobiliserer bare 26,8 prosent av velgerne og ligger an til å ta 40 av 169 seter i Stortinget.
I en slik situasjon kan det jo være tjenlig å minne velgerne om at KrF er et sentrumsparti og at det fortsatt har i seg det som kjennetegner et slikt parti: De kan finne løsninger på begge sider av den politiske skillelinjen.