Leder

Velkommen til Bergen: I Vårt Land klager Studentforbundet over det tverrkirkelige arrangementet. Her et bilde fra arrangementet i 2023.

Litt underlig sutring fra Studentforbundet

Kollega Vårt Land publiserte mandag en forunderlig artikkel om at Studentforbundet i Oslo ikke «følte seg velkommen» på et tverrkirkelig arrangement. Selv om vinklingen var kritisk, er vi mest begeistret etter å ha lest saken.

Publisert Sist oppdatert

Vår opplevelse skyldes ikke minst på uttalelsene fra Studentforbundet. Om arrangementet rettet mot kristne studenter sa generalsekretær Eline H. Lorentzen at unge kristne i stor grad slutter opp om teologisk konservative organisasjoner. Hun mente videre at det ikke skyldtes at «de er konservative, jeg tror de blir konservative».

«Men det har blitt kulere å gå i konservative miljøer», sa også Lorentzen.

Det synes vi er direkte oppmuntrende.

Vennlighet som kristenplikt

La det være sagt: Vi mener det er en kristenplikt å møte alle mennesker – uansett teologi og ståsted – med vennlighet. Det har vi direkte fra Paulus. «La alle mennesker få merke at dere er vennlige», skriver han i Filipperbrevet.

Derfor vil vi ikke bagatellisere eller avvise påstanden fra representantene fra Studentforbundet om at de ble møtt på en god måte.

«Ingen av de som står rundt oss hilser. Vi prøver å smile og nikke, men det er ingen respons eller anerkjennelse. I stedet får vi lange blikk fra de andre standene», sa Lorentzen til avisen. Hun fortalte også at organisasjonen møtte «mange stygge blikk fra frivillige fra andre organisasjoner» under et tilsvarende arrangement i Bergen.

Opplevelsen som er skildres er sikkert genuin. Samtidig vil vi forsiktig spørre om ikke kritikken – tross alt – blir litt overdreven.

Vi er tilbøyelige til å tenke at kritikken fra Studentforbundet viser at de står for langt unna andre kristne.

For det første har opplevelsen av «lange blikk» eller «stygge blikk» noe veldig subjektivt ved seg. For det andre kan antagelig alle som har stått på en stand for en organisasjon eller et politisk parti fortelle om en samtale eller en henvendelse som var noe ubehagelig.

Ingen takknemlighet

Mest underlig, kanskje, med uttalelsene fra Studentforbundet er kritikken som rettes mot selve arrangementet.

Her er ingen takknemlighet over at de får anledning til å delta. Isteden forteller generalsekretæren om en skuffelse over at de kunne «kunne telle på én hånd hvor mange som kom innom Forbundets stand for en kjærlighet på pinne».

Er ideen at kristne studenter har en slags plikt til å besøke alle stander på et arrangement?

ELINE LORENTZEN: Generalsekretær i Norges Kristelige Studentforbund – her sammen med tidligere studentprest og generalsekretær Oddbjørn Leirvik.

Nøytralt?

Videre sier hun at det ikke var «motiverende å stå på et nøytralt og tverrkirkelig arrangement når man uansett ikke opplever at man får nå ut til Kristen-Norge, og at de som kommer egentlig allerede er en del av et konservativt miljø».

En naturlig lesning av denne kritikken er at Studentforbundet egentlig er skuffet over at så få kristne studenter deler deres progressive teologi. Det synes vi Studenforbundet bør klare å ta med noe større fatning enn de fremviser i Vårt Lands reportasje.

Ikke minst i lys av at Studenforbundet presenterer seg selv på egen nettside som «et annerledes, provoserende og frigjørende alternativ til mange andre kristne miljøer». Den som hevder å være provoserende bør kunne tåle en ryddig avvisning fra de som muligens lar seg provosere.

Og det er vel ikke så rart at en del holder seg unna en stand drapert med Palestinaflagg og regnbuesymboler.

Full støtte til arrangementene

Alt som sies i nevnte reportasje i Vårt Land gjør oss positive til arrangementene «Velkommen til Oslo» og «Velkommen til Bergen». Det er bra at kristne menigheter og organisasjoner vil ønske kristne studenter velkommen til studiestedet og bidra til at de kan bli tilknyttet et kristent fellesskap.

I Dagen vil vi gjerne heie på alt som kan skape enhet og fellesskap blant kristne. Men vi erkjenner også at noen skillelinjer i det kristne landskapet er mer fundamentale enn andre.

Vi er tilbøyelige til å tenke at kritikken fra Studentforbundet viser at de står for langt unna resten av de menighetene og organisasjonene som satser på å nå studenter med evangeliet.

Powered by Labrador CMS