Lutheranere kjemper for trosfrihet
De kristne er en liten minoritet i Jerusalem. De trenger vår oppmerksomhet og støtte. Det samme gjør andre kristne som lider rundt om i verden
Omlag 80 prosent av lutheranerne tilhører de 148 kirkene, i 99 land, som er medlemmer av Det lutherske verdensforbund (LVF). Den norske kirke og Frikirken er med. Nylig holdt LVFs råd til sitt årlige møte i Genève under tema «Fordi vi kjenner Guds stemme».
En av de mange sakene LVF-rådet drøftet var situasjonen for kristne og andre troende som forfølges og diskrimineres for sin tros skyld. Det er en økende global tendens at religion brukes som identitetsmarkør, noe som fører til at religiøse minoriteter skvises og trakasseres av den religiøse majoriteten og/eller av myndigheter.
Religiøse ekstremister og populistiske og autoritære politikere misbruker religion når de blander sammen nasjonalisme, etnisitet og religiøs tilhørighet. Dette ser vi ikke bare i Midtøsten, men også i flere land i Asia og i Europa. Ofte går det ut over religiøse minoriteter .
Men vold og innskrenkning av frihet og rettigheter, rammer også andre minoriteter, det være seg etniske grupper eller mennesker med ulik seksuell legning. Flere steder ser vi nå en tilbakegang for religionsfriheten, men også for kvinners og minoriteters øvrige rettigheter.
LVFs råd ber sine medlemskirker om å kjempe for tros- og livssynsfriheten og engasjere seg når denne rettigheten krenkes. Rådet ber også myndigheter sikre denne fundamentale menneskerettigheten og stille de som krenker den til ansvar. LVF ber særlig om beskyttelse av religiøse minoriteter, men minner også om andre minoriteter og kvinners rettigheter.
Flere av LVFs medlemskirker lever i områder hvor situasjonen for de kristne er kritisk. En av dem er Den lutherske kirke i Jordan og Det hellige land. I Jerusalem har antallet kristne sunket dramatisk de siste tiårene. Situasjonen for kristne er så krevende at mange flytter. Jerusalem er i ferd med å tømmes for kristne. Dette er en tragedie.
LVFs rådsmøte vedtok en uttalelse om situasjonen i Israel og Palestina hvor de peker på en rekke forhold som vanskeliggjør livet for de kristne: fravær av fredsforhandlinger, ødeleggelse av palestinske boliger, utvidelse av israelske bosetninger i de okkuperte områdene og kutt i humanitær støtte.
Alt dette bidrar til å forverre levekårene for kristne palestinere. LVF eier Augusta Victoria-sykehuset på Oljeberget, et av de fremste sykehusene for palestinere. Det verdensvide lutherske fellesskapet støtter også lutherske menigheter, skoler og diakonalt arbeid. Dette er med på å sikre det kristne nærværet i Jerusalem.
De kristnes situasjon i Jerusalem handler om trosfrihet. Både i Israel og Palestina er det nesten umulig å drive åpen kristen misjonsvirksomhet. Retten til fri adgang til de hellige stedene i Jerusalem krenkes. Det kristne menighetsarbeidet hindres av veisperringer og check-points.
Kristne skoleelever på Vestbredden nektes å dra på skoletur for å besøke stedene Jesus gikk i Jerusalem. Når kristne mister sine eiendommer og får boliger ødelagt, tvinges de vekk og kirkene svekkes. Den politiske tendensen til å ville gjøre Jerusalem til en jødisk by, skaper usikkerhet for både kristne og muslimers framtid i byen.
De kristne er en liten minoritet i Jerusalem. De trenger vår oppmerksomhet og støtte. Det samme gjør andre kristne som lider rundt om i verden. Vi har et medansvar for at det kristne budskapet om kjærlighet, frihet og rettferdighet fortsatt skal kunne forkynnes fritt i Jerusalem – og i hele verden.