Meninger
Må man ha et kall for å være pastor?
For noen år siden ble det gjort en uformell undersøkelse i to kirkesamfunn om hvor mange som etter endt pastorutdannelse fortsatt sto i tjenesten etter 15 år. Det var mange som hadde fått seg et nytt yrke. I ett av disse pastorkullene var det bare to av 18 som fortsatt var i tjeneste etter 15 år.
Hensynet til familien
Dette gir jo grunn til ettertanke. For en del år siden ble det forventet at pastorene skulle flytte på seg etter noen år i menigheten. Dette ble en belastning for familien, særlig for barna. Mye flytting kombinert med lave lønninger og lite bekvem arbeidstid, ble etter hvert en belastning. I dag er heldigvis mye av dette blitt rettet opp. Pastorene har lengre tjenestetid i menighetene, lønningene er blitt bedre og arbeidstiden mer regulert. I mange kirkesamfunn har pastoren noe som tilsvarer lærerlønn i den offentlige skolen.
Jeg tror det er viktig å understreke betydningen av at pastorene har et langsiktig perspektiv på sin tjeneste i menigheten. Det er gunstig for menigheten fordi det skaper stabilitet og det gir mulighet for å arbeide etter en langsiktig strategi. Samtidig må det selvfølgelig være en ventil som gjør at pastorer kan avslutte en tjeneste på en god måte og gå videre.
Gjennomtrekk
Det har vært for stor gjennomtrekk i pastoryrket. Det er å håpe at dette kan endre seg. Kirkesamfunn har gjort gode grep med å følge opp pastorene på en bedre måte gjennom veiledning og relevante nettverk. Dermed føler man seg ikke så ensom i tjenesten ved denne nødvendige relasjonsbyggingen kolleger imellom, men jeg tror det er enda mer å gå på her. Alle pastorer bør ha en tett relasjon til to-tre andre pastorer på jevnlig basis.
Må en pastor ha et kall fra Gud for å kunne stå i oppgavene over lengre tid? Det tror jeg er nødvendig. Det er flott med alle som vil gjøre en innsats i Guds rike, også som pastor en begrenset periode. Men skal en holde ut i en livslang tjeneste, er det så krevende og utfordrende at man må vite at det er Gud som har gitt kallet! Menneskelig iver og entusiasme er jeg redd for ikke er nok. I stormene er det avgjørende å vite at Gud står bak og har gitt kallet. Da kjenner man seg igjen i Pauli ord som gir bekreftelse: «Ve meg om jeg ikke forkynner evangeliet» (1 Kor 9,16).
Bibelen har mange eksempler som viser at Gud kaller til forskjellige oppgaver. Mesteren ber oss om å be at «høstens Herre må drive arbeidere ut til sin høst». Vi trenger mennesker med et guddommelig kall som står i stormene som alltid kommer.