Kommentar

MAGDI I KARPE: Rapgruppa Karpe skal snart få brobyggerprisen. Til tross for en rekke skarpe uttalelser om Israel.Foto: Vidar Ruud / NTB

Magdi bygger ikke broer. Han brenner dem

Det skapte stor debatt at Magdi i rapgruppa Karpe forbannet det israelske flagget i en tale 17. mai. Når han nå gis en «brobyggerpris» trenger vi å stille en rekke kritiske spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

I et land som Norge kan hvem som helst, selvsagt, annonsere utdelingen av en pris. Nyheten om tildelingen av brobyggerprisen til rapgruppen Karpe – samt Valgerd Svarstad Haugland og den pakistanske skuespilleren Hamza Ali Abbasi – ble sendt ut av NTB torsdag morgen og fant raskt veien til VG og Aftenposten (og også Dagen).

Men hva slags nyhet var det egentlig?

NTB kunne fortelle at prisen ble gitt av «14. august-komiteen». Noe mer ble ikke sagt. Det er i seg selv et underlig valg. For hvem vet hva slags komite dette er? Neppe særlig mange. Dermed kan heller ikke de fleste leserne vite om denne prisutdelingen virkelig fortjener nasjonal presseoppmerksomhet.

Feirer Pakistans nasjonaldag

Siste setning i NTB-meldingen gir et lite signal om hvem som står bak prisen. For det står at den skal deles ut «14. august, i forbindelse med Pakistans nasjonaldag».

Et google-søk forteller at komiteen ble «dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge». Samme søk gir rask beskjed om at komiteen tidligere har skapt betydelige kontroverser.

I 2021 skrev Dagbladet at den Saudiarabiske organisasjonen Muslim World League (MWL), som har tydelige bånd til det muslimske diktaturets ledere, hadde betalt 13 millioner kroner til Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Sheikh har også vært leder av 14. august-komiteen siden 2003.

Avsløringene fikk flere prismottakere til å levere tilbake brobyggerprisen de tidligere hadde fått. Og bokseren Cecilia Brækhus trakk seg som juryleder

Ukritisk gladsak

Likevel skrev NTB en ukritisk gladsak om brobyggerprisen. Blant annet heter det at Karpe har «bidratt med å minske avstanden mellom mennesker med ulik tro og kultur i det norske samfunnet».

Det ble også påstått at de har «bidratt til å minske fordommene mot spesielt innvandrere og flyktninger». Men stemmer det?

HIPHOP-DUO: Den norske hiphop-duoen Karpe, bestående av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel, opptrådte i den siste av totalt ti utsolgte konserter i Oslo Spektrum tilbake i 2022.

«Jeg forbanner det israelske flagget», sa Magdi – helt upassende – i en 17. mai tale. Det fikk, betryggende nok, biskop Kari Mangrud Alvsvåg til å reagere sterkt.

Å kritisere Israels krigføring er noe annet enn å «forbanne det israelske flagg, og sånn koble staten Israel til noe genuint og gjennomgående ondskapsfullt», siterte Vårt Land fra biskopens Facebook-side. «Da rammer vi jøder i Norge og hele verden, og det er galt,» skrev hun videre.

Men Magdi ville ikke kommentere kritikken da Vårt Land og VG tok kontrakt.

Sterke anklager

Bare noen få uker etter 7. oktober anklaget Magdi Israel for folkemord. Han kritiserte også VG for at Hanne Skartveit har «fått dele ensidige, svært Israel-vennlige, kommentarer om en så betent konflikt i 15 år».

Han har også fremmet sterk kritikk av «Ervin Kohn og hele den sionistiske ledelsen i Det Mosaiske Trossamfund». Siden han også mener at sionisme er «en rasistisk og kolonialistisk ideologi», blir konsekvensen at Kohn, tidligere nestleder i Antirasistisk senter, stemples som rasist.

Det er ikke særlig brobyggende, for å si det slik.

Aksepterer han Israels eksistens?

Videre har Magdi formulert seg slik om sionisme at det er vanskelig å vite om han aksepterer at Israel eksisterer i dag – som Nils August Andresen, redaktør for Minerva, påpeker.

Det er altså gode grunner for å mene at Magdi ikke har bidratt til å minske fordommer – slik prisutdelerne hevder.

Isteden har han bidratt til å spre fordommer om jøder og alle de som har vist en viss sympati for Israels ønske om å knekke Hamas etter terroren 7. oktober.

Magdi er ingen brobygger. Isteden har han brent mange broer.

Alt annet enn brobygging

Det er kanskje ikke overraskende at en pakistansk forening er sympatisk innstilt til de som kommer med sterk kritikk av Israels krigføring i Gaza.

Men også for Aamir J. Sheikh i 14. august-komiteen – og de andre i juryen for brobyggerprisen – bør det være ganske opplagt at Magdi har drevet med alt annet enn brobygging siden 7. oktober.

Det hadde heller ikke gjort noe om NTB stilte et kritisk spørsmål til prisutdelingen, og helst også bidro med litt mer informasjon om prisen og prisutdelerne, før en friksjonsløs gladsak ble sendt ut 14 dager før prisutdelingen skal finne sted.

Powered by Labrador CMS