Kommentar

THE SEND: Lørdag ettermiddag var det solgt 9.200 billetter til The Send. Dermed er dette etter alt å dømme det kristne møtet med flest deltakere her i landet siden midt på 1990-tallet.

Mange av deltakerne på The Send var ikke født sist gang det var så mange på et kristent møte i Norge

Publisert Sist oppdatert

Klokken halv ni lørdag morgen gikk jeg ombord i bussen på Lysaker stasjon i Bærum. Bussen skulle ta meg de siste par kilometrene til Telenor arena.

Til min smule overraskelse var bussen smekkfull, allerede halvannen time før The Send begynte. Og ikke bare det, i løpet av bussturen brøt det også ut spontan lovsang i bussen.

De få av passasjerene som ikke skulle til The Send må ha lurt på hva slags gjeng de hadde rundt seg. For noen var det en litt uvanlig dag på Fornebu.

For de fleste i Norge blir denne lørdagen husket for helt andre ting enn The Send. Derfor ville det være unaturlig å ikke si noe om nattens tragiske hendelser i hovedstaden. Britt Solveig Spilde fra Ungdom i Oppdrag uttrykte fra scenen dyp medfølelse med dem som nå er i sorg, før hun ledet forsamlingen i bønn.

Selve konseptet The Send er importvare. Lignende arrangementer fant sted i Florida i 2019 med 58.000 deltakere, og i Brasil i februar 2020 med ikke mindre enn 150.000 deltakere. Omkring 200 brasilianere er blant deltakerne på The Send, sammen med rundt 150 tyskere. Kanskje var det noen av brasilianerne som sang på bussen.

TALER: Italienske Sarah Breuel var en av de utenlandske talerne på lørdagens The Send.

En av de tilreisende talerne, Sarah Breuel fra Italia, arbeider i Revive Europe og er tilknyttet den europeiske lagsbevegelsen. Hun sa i talen sin at mange snakker om et post-kristent Europa. Det er gjenkjennelige toner. Breuel sa tvert imot at vi lever i et pre-vekkelses-Europa.

Hun viste til Bibelens fortelling om Josva og Kaleb, som ble sendt ut som speidere før israelsfolket skulle innta det lovede landet. Og så sa hun noe som er verdt å merke seg: «Gud ser ikke etter helter, men etter de som er «all in» for Jesus.»

Dermed brukte hun det uttrykket som har blitt mye debattert i den kristne pressen her i landet. I denne konteksten får det likevel en annen valør.

FORNEBU: Det var en varm dag på Fornebu, og The Send-deltakerne måtte regne med tidvis lange køer for å få kjøpt mat og drikke underveis i arrangementet.

Mange bibellesere kjenner tanken om at Gud ser til hjertet. Og i Andre krønikebok leser vi at «Herrens øyne farer over hele jorden, så han kan styrke dem som helhjertet holder seg til ham.» Helhjertethet er viktigere enn ytre fromhet, materiell rikdom og menneskelig prestisje.

The Send retter seg slik sett ikke mot heltene i tradisjonell forstand, men mot alminnelige kristne mennesker som ønsker at flere skal få bli kjent med Jesus. For meg talte Breuels tårer langt sterkere enn volumet hos flere av de mer høyrøstede forkynnerne som også preget deler av programmet.

Andy Byrd fra Ungdom i Oppdrag, som leder The Send internasjonalt, understreket lørdag at The Send handler om mer enn selve samlingen den dagen. Det er verdt å merke seg at 20.000 mennesker har deltatt på minst en av de mange samlingene som har funnet sted i opptakten til The Send.

Mange av dem var nok til stede i Telenor Arena lørdag, så man kan neppe legge til grunn at det samlede tallet er 30.000. Men The Send har berørt langt flere enn de rundt 10.000 som møttes fysisk lørdag.

På en pressekonferanse i mars i fjor ble det kjent at The Send skulle få en norsk avlegger. Ungdom i Oppdrag stod i spissen for et bredt fellesskap av kristne aktører.

På denne pressekonferansen ble det sagt at man kunne valgt Oslo Spektrum med en kapasitet på rundt 10.000, men valgte Telenor Arena med en kapasitet på rundt 20.000. Målet var å samle mange.

Siden da har 21 arrangører blitt til 29. I mellomtiden har blant annet Ungdom i Oppdrags 50-årsjubileum blitt avlyst, og ambisjonsnivået var noe redusert.

I pressemeldingen som ble sendt ut 20. juni i år ble det anslått mellom 7.000 og 9.000 deltakere. Lørdag ettermiddag var det solgt drøyt 9.200 billetter. Like før arrangementet ble avsluttet lørdag kveld var antallet solgte billetter oppe i 9.380.

Det finnes ikke noen samlet oversikt over større kristne arrangementer i nyere tid. Så langt jeg har fått brakt på det rene, må vi et godt stykke tilbake i tid før vi finner eksempler på kristne møter med over 10.000 deltakere.

Pinse for alle fylte Spektrum i 2007, men ikke med så mange som 10.000 på en gang. Det var også noen større arrangementer i forbindelse med 2.000-årsjubileet for Kristi fødsel.

Kanskje er det nærmeste vi kommer da den tyske evangelisten Reinhard Bonnke talte i Oslo Spektrum i forbindelse med Oslo Kristne Senters sommerstevne Camp Meeting i 1994. Der skal det ha vært et par tusen flere enn dem som var samlet i Telenor Arena lørdag. Men en betydelig andel av de sistnevnte var ikke født i 1994.

(Oppdatering søndag 26. juni: På 1990-tallet besøkte Reinhard Bonnke Norge en flere ganger. Ifølge Dagens arkiver deltok han blant annet på Oslo Kristne Senters Camp meeting i 1991 og 1993, men ikke i 1994, slik jeg opprinnelig skrev i denne kommentaren. Nåværende OKS-pastor Thomas Åleskjær opplyser at det under besøket i 1991 var 7.800 mennesker til stede på et av de to møtene Bonnke talte på. Dermed var altså The Send et større arrangement målt i antall mennesker samlet på en gang.)

Billy Graham samlet 20.000 på Ullevaal stadion i 1978, og dette møtet ble også overført til en fullsatt Bergenshallen. Så da var tallene større, men dette begynner å bli ganske lenge siden. The Send er også et arrangement med en yngre primærmålgruppe enn de øvrige nevnte.

(Oppdatering mandag 27. juni: På pinsedag i 2000 ble det arrangert en felleskristen gudstjeneste på Molde stadion. Ifølge Dagens referat fra den gangen var det omkring 8.000 mennesker samlet. Men ifølge Sunnmørsposten var drøyt 10.000 mennesker samlet.)

I pressemeldingen fra mars i fjor skrev initiativtakerne: «Målet er at en generasjon unge kristne skal si nei til likegyldighet, men ja til å bli sendt med evangeliet til både nabolag og folkeslag, til samfunnsengasjement og omsorg for verdens fattige.»

The Send har definert fire misjonsfelt, men ikke nødvendigvis i geografisk forstand. Disse fire er 1) skoler og studiesteder, 2) nabolag, 3) vanskeligstilte barn og 4) steder i verden der historien om Jesus er ukjent.

Blant annet gjennom å laste ned The Send-appen får deltakerne tilgang til oppfølgning utover de konkrete utfordringene som har blitt formidlet både før og nå under selve arrangementet lørdag.

På en ledersamling i Oslo fredag ble det snakket om behovet for omvendelse, ikke minst for de kristne selv. Amerikanske Francis Chan, som antakelig er den mest kjente av de tilreisende talerne, snakket om kristen enhet og om hvordan splittelse kan finne sted når kjærligheten har gått tapt.

Han utfordret også kristne til å lytte, heller enn å være raske til å slå bibelvers i bordet, billedlig talt. På den samme samlingen ble det også rullet ut et gigantisk europakart hvor deltakerne ble oppfordret til å stille seg på de ulike landene og be om åndelige gjennombrudd der. Denne oppfordringen ble fulgt.

I forkant av The Send har det vært mest oppmerksomhet knyttet til de utenlandske talerne. Men den første av dagens talere var Thomas Neteland fra Sentrumskirken i Sandnes. Og den første lovsangslederen var David André Østby som blant annet ledet forsamlingen i en av sine mest kjente sanger. Med ordene «Se, han som døde, han lever» oppsummerte han hva The Send dypest sett handler om.

Særlig for en del av de mange ungdommene var nok disse timene i Telenor arena noe som kommer til å prege dem i lang tid.

Powered by Labrador CMS