Med fakler for de som står bakerst i køen
Kristne og andre trosminoriteter stiller ofte bakest i køen når nødhjelp skal deles ut. Det er temaet i det felleskirkelige fakkeltoget for forfulgte kristne, som i år blir arrangert 13 ulike stedet i landet.
I en landsby i Kaduna, Nigeria mottar de kristne bare en sjettedel av det de andre innbyggerne får i nødhjelp. En familie i Sentral-Asia får ingenting når lokale myndigheter deler ut mat til trengende, fordi de er kristne.
Kristne og andre trosminoriteter stiller ofte bakerst i køen når nødhjelp skal deles ut. Det er temaet i det felleskirkelige fakkeltoget for forfulgte kristne, som i år blir arrangert 13 ulike steder i landet fra oktober til desember.
«Pandemien gjør årets tema ekstra aktuelt. Når nødhjelp deles ut, må kristne og andre religiøse minoriteter ofte stille seg bakerst i køen, om de får lov å stå i kø i det hele tatt. Mange familier sulter – fordi de ‘tror feil’. Noen steder får de bare en brøkdel, andre steder får de ingenting uten at de gir etter og konverterer til islam eller hinduisme», sier Linda Askeland, som er informasjonsleder i Åpne Dører
Pakistan, Nord-Nigeria, Sri Lanka, Malaysia og India er noen av de stedene hvor det er vanskelig for kristne å få den hjelpen de trenger. I alle disse områdene er den kristne kirke en minoritet, og den favner ofte mennesker som allerede er fattige eller som er fra en underpriviligert gruppe.
Pandemien preger ikke bare innholdet, men også gjennomføringen av årets tog. I tillegg til begrensning på antallet blir det i år flere steder kun markering utendørs med punktmarkering framfor ordinært fakkeltog.
Det er i år fjortende år på rad at fakkeltog for forfulgte kristne blir arrangert, og aldri har det vært mer aktuelt enn akkurat nå. Den årlige rapporten «World Watch List» har de siste årene rapportert om stadig økende forfølgelse, og rapporten hevder at det nå er 260 millioner kristne som lever i land med høy, svært høy eller ekstrem grad av forfølgelse.
«I løpet av de siste snart 20 årene har jeg truffet mange kristne som lider for sin tro. Samtlige har uttrykket takknemlighet for at de ble husket av sine trossøsken andre steder i verden. Slike markeringer som dette er en måtte å huske våre utsatte trossøken på. Takk til alle som stiller opp også i år!» sier Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen.