Med Gilbert som sannhetsvitne
Samlet sett står eksamensoppgaven til stryk, skriver Dagen på lederplass.
Mads Gilberts medisinske kompetanse og engasjement for pasienter er det grunn til å respektere. Men som ideolog og formidler av politiske forhold er han langt mer problematisk. Da er det svært uheldig at han overfor norske elever blir brukt som sannhetsvitne for hvordan situasjonen var i Gaza under krigen mellom Israel og Hamas for drøyt fem år siden.
Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har med rette reagert på årets avgangseksamen i norsk for elever i videregående skole. Poenget med oppgaven var å teste elevenes forståelse av virkemidler i og hensikt med en tekst. Til dette formålet brukte man Gilberts mye omtalte sms som ble sendt fra Gaza i 2009. Den var ledsaget av en tegning av en britisk grafittikunstner med tilsvarende antiisraelsk tendens. Samlet sett står eksamensoppgaven til stryk.
I en så betent konflikt som den vi ser i Midtøsten, kan norske myndigheter knapt overvurdere betydningen av å være balansert og rettferdig i omtalen av partene. Det gjelder ikke minst under en eksamen som rundt 40.000 elever skal ta. Man kan ikke forvente at disse skal ha et kjennskap til verken konflikten eller aktørene som gjør at de kan vurdere tendensen i sms-en og grafittitegningen.
I oppgaven presenteres Gilbert som norsk lege og politiker. Det er saklig sett korrekt. Men han representerer partiet Rødt, som ligger langt fra politikkens sentrum, ikke minst i Midtøsten-politikken. Og gjennom mange år har han markert seg som en av Israels mest uforsonlige kritikere i den norske samfunnsdebatten.
For et par uker siden fortalte lærer Kristine Klubben saklig og ettertenksomt i Bergens Tidende om sin opplevelse av et foredrag Gilbert holdt på Studentsenteret i Bergen 14. mai.
Overskriften lød: «Det er farlig når alle nikker».
Klubben forteller om Gilberts imponerende formidlingsevne og brann for å redde menneskeliv. Men hun fikk problemer da han etterlyste mer kreative aksjonsformer. Ifølge læreren hevdet Gilbert at det kastes for lite stein og knuses for få ruter her i landet. Han oppfordret til å velte kassene med israelsk frukt på Coop og løpe.
Gilbert fortalte at han ble kvalm av å se Karl Johan pyntet med israelske flagg da Shimon Peres besøkte Norge.
Klubben ble på sin side kvalm da Gilbert viste et bilde fra Utøya 21. juli 2011. Det viser daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre som passerer to gutter som holder et banner med teksten «Boikott Israel». Så la Gilbert til at Anders Behring Breivik var en forsvarer av Israel, og at disse Palestinavennene var hans mål.
Vi var ikke til stede under Gilberts foredrag i Studentsenteret, men Klubbens gjengivelse samstemmer med det han ellers har fremsatt om Israel og konflikten i Midtøsten. En så markant og ensidig aktør bør ikke stå uimotsagt på en offentlig eksamensoppgave.
Årets eksamensoppgave fungerer etter vårt skjønn propagandistisk. Flere opplysninger er direkte feilaktige, blant annet påstander om at Betlehem er omringet av mur og at Gilbert var på Gazastripen da konflikten brøt ut.
Oppgaven gir ingen ramme for å forstå hvorfor Israel grep inn militært, etter et massivt rakettregn over egne innbyggere. Gjentatte appeller om at dette måtte stoppe var forgjeves.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen bør gjøre klart at vi ikke kan ha det slik i norsk skole.