Kommentar

PRIDE: 90.000 mennesker deltok på Pride i Oslo i 2024, i følge foreningen Fri. Organisasjonen med litt over 3000 medlemmer har opplevd store interne problemer, men gis svært mye statlig støtte.

Medlemstallet stuper. Ledere slutter. Styremedlemmer går. Foreningen Fri er i krise

Når Foreningen Fri avholder landsmøte i slutten av november skal den fjerde lederen på et drøyt år utpekes. Men utad sies oppsiktsvekkende lite om det interne kaoset i organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2023 ble det klart – veldig klart – at de interne problemene Fri var store.

25. september ble det først kjent at to nestledere og tre sentralstyremedlemmer trakk seg i protest. I en melding som Fri sendte ut til sine medlemmer, og som kulturavisen Subjekt siterte fra, var årsaken til fratredelsen «mistillit til ledelsen i Fri».

Det ble også henvist til en «intern varslingssak». Men hvem som varslet på hvem – og med hvilken begrunnelse – har ikke blitt kommunisert.

GIKK: Inge Alexander Gjestvang sluttet brått i 10, oktober 2023, noen måneder etter dette bildet ble tatt i forbindelse med hans tale under pridemottakelsen i regjeringens representasjonsbolig i juni 2023.

To uker senere – 10. oktober – sluttet Inge Alexander Gjestvang seg med umiddelbar virkning. Han hadde vært leder siden 2020.

Dermed hadde hele ledelsen (altså ledere og nestledere) trukket seg på under en måned. Men omtrent ingenting ble sagt om årsaken til kaoset. Snarere tvert imot.

Navnet på «Fri»

I 2016 endret organisasjonen Fri navnet fra LLH som opprinnelig var en forkortelse for «Landsforeningen for lesbiske og homofile». På egne nettsider ber organisajonen om at navnet skrives med tre store bokstaver og også benevnes som «Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold».

Stor taushet

Subjekt skrev 18. oktober i fjor at de flere ganger de siste ukene hadde forsøkt å få svar på spørsmål fra Fri. De brukte telefon og e-post. Men det kom aldri noen svar. Det fikk heller ikke Vårt Land.

Isteden henviste organisasjonen til tidligere en uttalelse til magasinet Blikk som omtaler seg som «Norges eldste skeive magasin».

Her kom landsstyret med en uttalelse 3. oktober 2023. Det handlet om «samarbeidsproblemene som har oppstått i sentralstyret». Noe annet substansielt om uenigheten ble ikke kommunisert.

Uttalelsen kom dessuten før Gjestvang trakk seg – og ga selvsagt ingen forklaring på hans avgang.

På egen Facebook-side, som Subjekt siterer ifra, nøyde Gjestvang seg med å forklare sin avgang med at «det er best både for organisasjonen og for meg at Fri når får en ny leder». Han uttalte også den «siste tids interne uenigheter har tært på kreftene og tatt fokus bort fra det vi egentlig ønsker å holde på med».

Kastet kortene

I desember 2023 ble Hilde Arntsen valgt som ny leder på et ekstraordinært landsmøte. Hun kastet kortene tre måneder senere. Da skrev hun i en e-post til Blikk:

«Jeg visste det var mye støy og uenigheter i organisasjonen da jeg tok over som leder. Jeg har prøvd så godt jeg kunne, men lederoppgaven har blitt for vanskelig for meg å manøvrere i».

En skarpere analyse kom fra Inge Alexander Gjestvalg som altså hadde sluttet på dagen under et halvår tidligere.

«Men det jeg angrer mest på var at jeg stolte på enkelte folk», skrev han på egen Facebook-side. Han fremsatte også en svært skarp anklage mot en av sine tidligere nestledere.

Saklig uenighet?

Men handlet uenigheten bare om personlige motsetninger? Eller dreide det seg også om ståsted, prioriteringer og veivalg for organisasjonen?

Noe av det Gjestvang skrev i mars tydet på interne uenigheter. Han kommenterte påstander om at Fri har kommet i vanskeligheter på grunn av identitetspolitikk og transpolitikk.

«Igjen blir transfolk syndebukker. Nåværende sentralstyre har ennå ikke adressert dette, men jeg håper de tar med seg disse varsellampene videre i den viktige kampen for en bedre verden hvor ingen står igjen», skrev Gjestvang.

I årsrapporten for 2023, som nylig ble offentliggjort, er det imidlertid ingenting som tyder på saklig uenighet innad i organisasjonen. Isteden vises det til «en rekke betydelige endringer og utfordringer, spesielt knyttet til lederskap og organisasjonsstruktur».

Det er omtrent alt som sies eksplisitt om kaoset som har preget organisasjonen i 2023.

Kraftig nedgang i medlemstall

Etter at Hilde Arntsen trakk seg ble Viljar Eidsvik ny leder for Fri. Han varslet i september at han ikke ønsket å fortsette i rollen etter landsmøtet noen måneder senere.

Med andre ord vil organisasjonen før jul få sin fjerde leder på et drøyt år.

Den nye lederen vil overta en svekket organisasjon. På organisasjonens nettsider står det at Fri har «ca 4100 medlemmer fordelt på 10 fylkeslag».

Men årsrapporten for 2023, som nylig ble presentert på foreningens nettside, forteller at «vi hadde 3152 betalende medlemmer pr. 31.12.2023». Rapporten for 2022 tallfester medlemstallet til 3552.

Rent økonomisk betyr nedgangen lite siden medlemsinntektene bare utgjør omtrent halvannen prosent av omsetningen. I 2023 var disse inntektene på 560 400 kroner, en nedgang på nesten 60 000 kroner, mens andre inntekter var på 36,5 millioner kroner.

Det aller meste av disse inntektene er prosjektmidler fra den norske stat.

Men til tross for at regjeringen i budsjettforslaget setter av 42,5 millioner kroner til «Kjønns- og seksualitetsmangfold», er Fri skuffet over at økningen bare er 0,8 prosent, omtrent som prisstigningen.

Makt og innflytelse

«Det er ro i FRI nå og vi har gode arbeidsforhold i tiden fram mot et helt vanlig og ordinært landsmøte», sier Stine H. Bang Svendsen til Blikk 4. september. Hun er leder av Fris valgkomité.

Men ingen vet foreløpig hvem som – eventuelt – er villig til å overta ledelsen for organisasjonen. Fristen for å komme med forslag på aktuelle kandidater er først 27. oktober.

Men en ting er sikkert. Til tross for store interne utfordringer, har Fri fortsatt stor makt og innflytelse.

Ikke minst fordi organisasjonen er engasjert «i pride-festivaler over hele Norge, både som arrangør og samarbeidspartner» for å sitere fra årsrapporten i 2023. Der står det også at organisasjonen har «styrket sitt nettverk med nye og eksisterende festivaler».

Derfor blir det interessant å se hvem som skal lede organisasjonen etter landsmøtet i 2023 – og hva slags politisk program som organisasjonen vil vedta.

Powered by Labrador CMS