UTOPI: Jeg mener at det er en utopi å tro at Israel skal få aksept for å annektere Vestbredden og innlemme hele Jerusalem i Israel, ved å legge dokumentene fra mellomkrigstida på forhandlingsbordet, skriver generalsekretæren i Mellomkirkelig Råd. Bildet viser det arabiske nabolaget Issawiya, øst i Jerusalem.
Foto: Mahmoud Illean, AP Photo / NTB scanpix
Mellomkirkelig råd og folkeretten
Mitt innlegg i Dagen 10.08. om Israel og folkeretten har skapt mye engasjement. Kritikerne framsetter påstander om Mellomkirkelig råd (MKR) som nødvendiggjør noen presiseringer.
La det være helt klart: MKR anerkjenner staten Israels rett til å eksistere innenfor trygge grenser. Vi vil at Israel skal bevares som en demokratisk rettsstat med like rettigheter for alle borgere og respekt for internasjonal rett. MKR tar avstand fra alle former for antisemittisme, og vi går ikke inn for å boikotte staten Israel.
Flere debattanter hevder at dersom jeg satte meg grundigere inn i de historiske forholdene, ville jeg gi dem rett. Slik er det nok ikke.
Vi må respektere at det er mulig å ha ulik forståelse av Balfourerklæringen og dokumentene knyttet til møtet i San Remo. Jeg fastholder at det ikke er en direkte juridisk sammenheng mellom disse dokumentenes løfter om et nasjonalt hjemland for jødene og staten Israels opprettelse i 1948.