Debatt
Mellomkirkelig råds syn på Israel og folkeretten
Reidar Holtet oppfordrer i sitt innlegg i Dagen 2. nov. Mellomkirkelig råd (MKR) til å svare på hvilket folkerettslig grunnlag rådet baserer sin holdning til Israel på.
MKR legger til grunn de internasjonalt anerkjente vedtakene i FN og i Den internasjonale domstolen i Haag. Den norske kirke har samme forståelse av Israel og folkeretten som norske myndigheter, EU og våre søsterkirker i Det lutherske verdensforbund og Kirkens verdensråd.
Oppsummert forklarer dommer Higgins i Den internasjonale domstolen Haag situasjonen på denne måten:
«Fra sikkerhetsråds resolusjon 242 (1967) fram til resolusjon 1515 (2003), har de underliggende elementer vært de samme, Israels rett til å eksistere, til å bli anerkjent, til sikkerhet, og at palestinerne har rett til sitt territorium, til å utøve selvbestemmelse og til å ha sin egen stat. Resolusjon 1515 tilsier at disse langvarige forpliktelser må sikres gjennom forhandlinger (Votum i saken Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory).
FN-resolusjon 242 inneholder flere krav hvorav det sentrale er at Israel skal oppgi territoriene de erobret under Seksdagerskrigen i 1967, blant annet Vestbredden med Jordandalen.
Om resolusjonen fra San Remo-konferansen er det å si at det er korrekt at den blant annet inneholder en politisk intensjon om å skaffe jødene et hjem i det palestinske mandatområdet som ble styrt av britene. Denne resolusjonen har imidlertid ingen folkerettslig status i dag.» (Sitert fra Plattformen til «Forsvar folkeretten»)
Jeg har tidligere referert til «Forsvar folkeretten», et initiativ fra 44 norske jurister, overfor Holtet, men han gir inntrykk av å ta avstand fra deres fortolkning av folkeretten. Det er ikke MKR som har et forklaringsproblem, men Holtet, dersom han er av en annen oppfatning enn den som er allment akseptert.
MKR har alltid anerkjent staten Israels legitime behov for fred og sikkerhet innenfor trygge grenser. Vi har alltid fordømt terror, enten dette er begått av palestinere eller israelere. Og vi forventer at Israel som et demokrati og en rettsstat respekterer internasjonal rett. Det vil være det beste grunnlaget for å finne fram til en varig fredsløsning som ivaretar både israelere og palestineres rettigheter.