Mer bråk om reservasjon?
Det er ikke selve reservasjonen, men muligheten til å slippe å henvise til abort som er det viktigste, skriver Dagen på lederplass.
Mange spørsmål gjenstår etter den overraskende nye utviklingen i reservasjonssak rett før helgen.
Det er for det første grunn til å spørre hvorfor de to reservasjonskameratene KrF og Høyre hadde så stort hastverk med å offentliggjøre at det opprinnelige forslaget skulle skrotes. Beskjeden ble gitt selv om forslagets høringsfrist ikke en gang hadde gått ut.
For KrFs del kom avgjørelsen som en overraskelse, ikke bare på velgerne, men også faktisk for partiledelsen. Nestleder Bjørg Tysdal Moe bekrefter overfor Dagen at hun ikke var informert om partileder Knut Hareides utspill torsdag kveld.
Faktisk var det bare to av partiets toppolitikere som visste hva som skulle skje. Hareide og KrFs helsepolitiske talskvinne på Stortinget Olaug Bollestad.
Og enda viktigere: Avgjørelsen om å droppe den originale utgaven av reservasjonsretten ble tatt uten at det foreligger et endelig ferdig forslag til hvordan en ny ordning skal utformes. Det gir selvfølgelig grunnlag for spekulasjoner. Og ny usikkerhet hos reservasjonslegene som trodde at deres samvittighetsfrihet var sikret.
Ifølge helseminister Bent Høie er et nytt forslag like rundt hjørnet. Spørsmålet blir da hvorfor man ikke kunne vente til man hadde den nye løsningen klar og dermed kunne unngått all usikkerheten.
For KrFs del har legenes samvittighetsfrihet hele tiden vært det springende punktet. Derfor må det nye forslaget inneholde ordninger som gjør at fastleger ikke trenger å gå på kompromiss med sin overbevisning i spørsmål som omhandler liv og død.
Dette gjelder riktignok få leger, men for KrF handler det om noe mye større, nemlig partiets troverdighet. Hvis man lar seg utmanøvrere i en slik sak selv om man sitter med en underskrevet avtale med Høyre og FrP i hånden, så vitner ikke det akkurat om politisk mot og handlekraft. Da står man ribbet tilbake på et politikkområde som tradisjonelt har betydd mye for viktige grupper av KrF-velgerne.
På den annen side er det jo ikke selve reservasjonen, men muligheten til å slippe å henvise til abort som har vært det viktigste både for disse legene og for KrF. Hvis dette kan ivaretas på en annen måte enn gjennom en reservasjonsordning, så er det vel og bra.
Og lekkasjene fra de nye forhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF tyder på at det er mulig. Ifølge NRK kan det gå mot at ingen fastleger lenger vil behøve å underskrive aborthenvisninger.
Kanskje kan en slik systemendring faktisk vise seg å være bedre enn en reservasjonsordning som i mange tilfeller også kan virke stigmatiserende for den enkelte lege. Vi har jo sett hvordan flere medier allerede i forkant har innhentet og offentliggjort hvilke leger som vil reservere seg. Men foreløpig vet vi altså ikke hvordan det endelige forslaget vil se ut.
Og et siste spørsmål som uansett fortsatt gjenstår er hvordan opposisjonen vil reagere når de ser den kommende avtalen mellom regjeringen og KrF. Særlig Arbeiderpartiet og SV har jo sett at de kunne bruke reservasjonsspørsmålet til effektivt å plage regjeringen i månedsvis ved å omskape den til en abortsak.
Kanskje vil det friste til gjentagelse når Høie om kort tid legger frem sitt kompromissforslag?