Misjonsfolk strides om skapelse

Informasjonsleder i NLM Espen Ottosen advarer mot lettvint argumentasjon fra kristne som tror jorden ble skapt på seks dager.

Publisert Sist oppdatert

I lør­da­gens Vel­sig­net Helg skrev Otto­sen i en ar­tik­kel med over­skrif­ten «Kon­spi­ra­to­ris­ke krist­ne» at selv om han tror på Bi­be­len kan han ikke av­feie evo­lu­sjons­læ­ren. «Men så er det ak­ku­rat det noen krist­ne vel­ger» skri­ver han og kri­ti­se­rer noen av dem «som fast­hol­der at ver­den ble skapt på seks van­li­ge dager for under ti tusen år siden.»

- For mye ar­gu­men­ta­sjon fra den lei­ren bærer preg av at man av­fei­er vi­ten­skap og ikke øns­ker å sette seg inn i det man fak­tisk dis­ku­te­rer, ut­dy­per Otto­sen over­for Dagen.

For lett­vint

Evo­lu­sjons­lære og kris­ten tro har vært et yndet de­battema i Da­gens me­nings­spal­ter, og Otto­sens inn­legg om krist­ne som nær­mest ten­ker på evo­lu­sjons­bio­lo­ger som kon­spi­ra­tø­rer for å fjer­ne ska­pertro­en har al­le­re­de ut­løst le­ser­brev. Selv har Otto­sen fått delt til­bake­mel­ding.

- En del har vært po­si­tivt. Så har det vært noen ung­jord­skrea­sjo­nis­ter som har vært skuf­fet. Det in­ter­es­san­te er at noen av dem også har ut­trykt støt­te til min kri­tikk om for enkel ar­gu­men­ta­sjon. De har selv blitt skuf­fet av en del av det de opp­le­ver som lett­vint ar­gu­men­ta­sjon fra dem som står dem nær, sier Otto­sen og pre­si­se­rer at det er nett­opp dette som er hans poeng.

- Jeg har ikke noe behov for å kri­ti­se­re ung­jord­skrea­sjo­nis­ter ge­ne­relt. Men jeg synes at det er for mye ar­gu­men­ta­sjon fra den lei­ren som bærer preg av at man av­fei­er vi­ten­skap og ikke øns­ker å sette seg inn i det man fak­tisk dis­ku­te­rer. Mitt pro­blem er de som bare leser ung­jord­skrea­sjo­nis­tisk lit­te­ra­tur for å få be­kref­tet de stand­punk­te­ne de har fra før, og som ikke set­ter seg inn i hvor­dan andre krist­ne ten­ker, sier in­for­ma­sjons­le­de­ren.

- Lite NLM-støt­te

Otto­sen tror at hver­ken ung­jord­skrea­sjo­nis­me eller ukri­tisk ak­sept av evo­lu­sjons­læ­ren er ut­bred­te stand­punkt i or­ga­ni­sa­sjo­nen han er in­for­ma­sjons­an­svar­lig for.

- Jeg tror de fær­res­te vil si at de slut­ter opp om evo­lu­sjons­læ­ren. Det vil jeg hel­ler ikke si at jeg gjør. Og jeg tror de fær­res­te vil si at de er ung­jord­skrea­sjo­nis­ter. De fles­te ut­tryk­ker skep­sis til både evo­lu­sjons­læ­ren og ung­jord­skrea­sjo­nis­men vil jeg tro.

Han peker på at gam­mel­jord­skrea­sjo­nis­me og så­kalt In­tel­li­gent De­sign er mest ut­bredt blant dem i NLM-kret­ser som har ar­bei­det med spørs­må­let om tro og vi­ten­skap.

- Urett­fer­dig kri­tikk

Jogeir Lianes er én av tre for­fat­te­re som står bak den nye boken «Ska­pel­se og/eller evo­lu­sjon - Hva sier Bi­be­len?» som ble ut­gitt på Her­mon For­lag nylig. Boken ar­gu­men­te­rer for et ung­jord­skrea­sjo­nis­tisk stand­punkt. Lianes har i lik­het med med­for­fat­ter­ne Andreas Årik­stad og Johan Sa­mu­el Årik­stad-Ni­el­sen bak­grunn fra NLM.

- Når Otto­sen sier at ung­jord­skrea­sjo­nis­me er in­tel­lek­tu­elt ure­de­lig så opp­fat­ter jeg det som urett­fer­dig. Jeg tror nok han har for­stått vårt ut­gangs­punkt, men vi ar­gu­men­te­rer fra vel­dig for­skjel­li­ge stå­sted. Til for­skjell for Espen tror jeg ikke det er en kon­spi­ra­sjons­te­ori, men en kamp om sann­het, sier Lianes.

Han viser til flere tals­menn for ung­jord­skrea­sjo­nis­me som har det aka­de­mis­ke rulle­bla­det i orden.

- At det er re­la­tivt sett få som for­fek­ter dette synet tren­ger ikke bety at det er feil. Jeg lever godt med det, slik har det vært i vi­ten­ska­pen gjen­nom alle tider. Den som vil velte et rå­den­de pa­ra­dig­me har stort sett vært i mindre­tall fra be­gyn­nel­sen. Mange etab­ler­te vi­ten­skaps­folk opp­le­ver det vans­ke­lig å pro­ble­ma­ti­se­re evo­lu­sjons­te­ori­en. I Uni­ver­si­tet i Oslos egen er­klæ­ring om evo­lu­sjon un­der­stre­kes det at forsk­nings­grunn­la­get ved NHM/UIO er en «mot­si­gel­ses­fri» tro på evo­lu­sjons­prin­sip­pet. Da kan det bli vans­ke­lig å få ar­beid der om man ikke deler det synet. Det er ikke en kon­spi­ra­sjons­te­ori - da er det sånn det er, sier Lianes som mener at kam­pen om sann­het også er en ån­de­lig kamp.

- Men det betyr ikke at jeg døm­mer dem som er uenig med meg når det gjel­der frel­sen. Med boken har vi øns­ket å drøf­te spørs­må­let om bibel og evo­lu­sjon, som ikke i førs­te om­gang er frel­ses­spørs­mål, sier Lianes.

DAGEN

Ungjords-kreasjonisme

Teori som hevder at skapelsen i 1. Mosebok fant sted på seks dager, for mindre enn 10.000 år siden.

Flere amerikanske miljø arbeider for å bygge opp databaser av artikler som tolker vitenskaplige funn i lys av et slikt syn på tilværelsen. Blant disse er Answers in Genesis.

Peker ofte på syndfloden som årsaken til at fossile funn tilsynelatende taler for et langt eldre univers.

Powered by Labrador CMS