Mobbemakt mot bispetale
Nå er det de som står for kirkens klassiske syn, som må regne med å bli hånet, skriver Dagen på lederplass.
En biskop som fastholder at ekteskapet er for én kvinne og én mann, ble for sterk kost for russen i Molde på 17. mai.
Russen valgte å lage homoparade i protest mot at Ingeborg Midttømme var hovedtaler. Hendelsen er et lite, men urovekkende signal.
Allerede i april ble det bråk rundt at Midttømmes deltakelse under feiringen av nasjonaldagen i romsdalsbyen. SVs representant i komiteen, Kim Thoresen-V estre, trakk seg.
- SV var ikke i utgangspunktet imot at biskop Midttømme ble valgt til hovedtaler. Men etter gjentatte opptredener i media angående homofilt ekteskap ble det vanskeligere og vanskeligere å stå sammen med Midttømme på nasjonaldagen og grunnlovsjubileet, sa Kim Thoresen-Vestre til NRK.
Selv er han åpent homofil, men lokallagslederen hadde støtte fra resten av bystyregruppen.
Ifølge NRK hevdet Thoresen-Vestre at Midttømme tvinger sitt syn over på alle prester i Møre bispedømme. Han sammenliknet også kirkens nei til vigsel av homofile par med Grunnlovens opprinnelige utestengelse av jøder.
Kritikken er urimelig. Midttømme har vært forsiktig, men prinsipielt tydelig i sin motstand mot at kirken skal omdefinere ekteskapet.
Etter vårt skjønn har hun gått for langt i å avdramatisere forskjellig syn på saken i kirken. Men sammen med de tre andre mindretallsbiskopene klargjorde hun i oktober i fjor at hun ikke kunne gå inn for kirkelig vigsel av samkjønnede par.
«Å definere likekjønnede samliv som ekteskap vil innebære et radikalt brudd med det som alltid har vært Kirkens lære, og vi kan ikke se at det finnes teologisk grunnlag for å foreta et slikt brudd,» skrev de.
Les også: Åtte av 12 biskoper vil vie homofile
I teorien lever vi i et svært tolerant og åpent samfunn. Men virkemidler av denne typen i forbindelse med et 17.-mai tog, som skal være inkluderende, viser at det kan være ganske trangt for dem som bryter med flertallet. Og i denne saken har flertallet snudd ualminnelig fort.
Da den nye ekteskapsloven ble vedtatt av Stortinget 11. juni 2008, skrev politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten at den ville vært utenkelig ti år tidligere.
«For 20 år siden vil et slikt forslag blitt sett på som en dårlig vits, for 30 år siden som en samfunnshån,» skrev Stanghelle.
Nå er det de som står for kirkens klassiske syn, som må regne med å bli hånet. Når man som biskop med en såpass forsiktig profil blir for kontroversiell som 17. mai- taler, er det virkelig grunn til å undres hvor vi er på vei. Men det illustrerer samtidig at kampen om ekteskapet er et mye dypere og mer avgjørende kulturspørsmål enn mange forstår - eller vil forstå.
Forsikringene om at kirken selv skal få ta stilling og at man skal ha respekt for forskjellige syn, lyder stadig hulere. Moldensere er neppe nevneverdig annerledes enn folk flest, og dagens russ er morgendagens lærere, byråkrater og samfunnsledere.
Forståelsen for at kirken kan ha teologisk begrunnede standpunkter som bryter med folkemeningen, er under massivt press.
Desto viktigere er det at kirken og den enkelte troende besinner seg på hva som er vår øverste autoritet: Guds ord. Så må vi både be om og arbeide for at vi kan være sannheten tro i kjærlighet, også når omgivelsene beskylder oss for å være drevet av intoleranse og hat.