Mobilisering før omkamp på neste kirkemøte
Det skal ikke mye mobilisering til før liberaliserende krefter får sterkere fotfeste på neste Kirkemøte, skriver Roald Øye.
Kirkemøtet ble avsluttet tirsdag 8. april, og det var interessant å registrere hvordan to kristne riksaviser, Vårt Land og Dagen, på ulik måte vurderte/dekket avstemmingsresultatet på avslutningsdagen.
Da ble det som kjent fattet vedtak om å si nei til vigsel og velsignelse av homofile par. Førstesidenes bilder og overskrifter er talende i så måte.
Vårt Land viser gråtende delegater som omfavner og trøster hverandre da resultatet forelå. Dagen viser derimot et stort bilde av en smilende delegat, Øyvind Benestad, og hans kommentar: Jeg er svært takknemlig til Gud og mennesker.
Lederartikkelen i samme avis har overskriften: En gledens dag. Den redaksjonelle vinklingen i de to kristne avisene gjenspeiler de to motstridende syn i homofilispørsmålet som kom frem på Kirkemøtet.
Dagen representerer alene flertallssynet - som overraskende vant denne gang. Men en svale gjør som kjent ingen sommer!
Lederen for «MorFarBarn.no», Øyvind Benestad, ser likevel optimistisk på fremtiden: Vi har mulighet til å vinne gang etter gang, sier han. Vi kan få en solid seier neste gang, som vil gi saken fire års utsettelse (til neste kirkemøte).
Med bare en liten riksavis med litt over 10.000 abonnenter i ryggen er det uttrykk for stor optimisme. Loven som gjelder er nemlig: Si meg hvilke aviser du leser, og jeg skal si deg hva du mener og tror.
Da burde hans anliggende ha små sjanser til å snu den norske narrativen om homofilt samliv. Den kan komme til å bli antatt også av frikirkene - hvis ikke en motoffensiv blir satt inn.
Min lokalavis, Fædrelandsvennen, har en redaksjonell vinkling av referatet fra Kirkemøtet som likner på Vårt Lands - og sikkert på de fleste avisers referater av kirkemøtet: På førstesiden står det: Det er fryktelig trist at Kirkemøtet sier nei til å vie lesbiske og homofile i kirken.
Lederartikkelen har overskriften: Midlertidig lammelse, og alle som intervjues, lover rask omkamp fordi kirken er i utakt med det norske folk.
Sklia i homofilispørsmåletsom Den norske kirke har kommet ut på siden 1990-tallet, kan føre den lenger og lenger bort fra Skriften, hvis folkemeningen skal være bestemmende for dens lære og praksis.
Det skal ikke mye mobilisering til før liberaliserende krefter får sterkere fotfeste på neste Kirkemøte. Den norske kirkes kjernetropper og vi som står på sidelinja og iakttar kampen, bør ikke bare krysse fingre for den videre utvikling, men heller folde/bruke hendene - og følge Benedikts klosterregel: Ora et labora