| Meninger
Mørk oppfølger i science-fiction-serie
VISER FARER: Boken bidrar blant annet til å gjøre unge lesere mer oppmerksom på farene ved moderne teknologi og vitenskap, skriver innsenderen.
Bokomslag: Hermon Forlag
Øyvind Albert Voie debuterte som skjønnlitterær forfatter med science-fiction-boken Slangens brorskap tidligere i år. Nå er oppfølgeren, Institutt for oppstigning, allerede ute.
Boken følger på mange måter i samme spor som debutboken. Vi følger ungdommene Aksel, Thomas og Lisa, sammen med mentoren Abel og etterforsker Iversen. Disse kjemper de godes kamp mot onde og mysteriøse krefter, som tar i bruk moderne vitenskap og teknologi. KI-genererte bilder guider leserens forestilling, og vitenskap og teknologi er fortsatt grunntema i fortellingen. Også i denne boken tar Voie i bruk sine kunnskaper som forsker i et forklarende tillegg bakerst i boken, som går dypere i vitenskapen som er nevnt i fortellingen.
Oppfølgeren til Slangens brorskap viser samtidig utvikling i tid og karakter, sammenlignet med debutboken. Deler av boken kan oppleves mer uforutsigbar, da det er mindre tydelig hvilke rammer som gjelder i science-fiction-fortellingen. Den er også mørkere, og presenterer mer ondskap, uten å være unødvendig grafisk. Voie fortsetter å progressivt presentere lesere for ulike scener og karakterer som de fleste lesere ikke umiddelbart vil se sammenhengen mellom. Dette kan utfordre noen lesere, men kan samtidig gi en opplevelse av å være en del av et mysterium. Samtidig som science-fiction-elementer i fortellingen naturlig nok ikke fremstår så realistiske, får vi innblikk i rimelig realistiske karakterer, som kjemper med tvil, tillit, relasjoner og store valg.