Debatt
Mørke og kulde over Ukraina
Den russiske krigføringen mot Ukraina retter seg nå mer og mer mot sivile mål som blant annet strøm- og vannforsyning, etter manglende framgang på slagmarken hvor ukrainske styrker nå rykker fram.
I dag (31/10) ble landet rammet av 50 raketter, og Kyivs ordfører kunne opplyse at nå var 80 prosent av byens befolkning uten vann. Tidligere opplyste president Zelenskij at over 30 prosent av energisektoren var ødelagt av russiske droner og missiler, noe som også førte til rasjonering andre steder.
Som pensjonert lærer undrer jeg meg på hvordan det er mulig å gjennomføre undervisning og skolearbeid under slike forhold i mørke og kalde omgivelser mens russiske missiler og droner daglig rammer ukrainske byer og landsbyer og sprer død og ødeleggelse.
Men heller ikke kultursektoren slipper unna russiske målrettede angrep. Den 26/10 kunne FN-organisasjonen Unesco opplyse at 207 slike steder var rammet: 88 religiøse steder, 15 museer, 76 historiske bygninger og 10 bibliotek.
I skyggen av Ukrainakrigen fortsetter Russland sin snik-okkupasjon av Georgia.
Vinteren nærmer seg i Ukraina, og den kan være kald. Målet med de siste dagers angrep kan være å spre frykt og håpløshet og forsøke å splitte befolkningen og de ukrainske myndighetene. Og man håper på den måten å tvinge ukrainske myndigheter til å inngå en avtale med Russland på russernes premisser.
Resultatet gjenstår å se, Europas nest største land holder mest sannsynlig fortsatt stand. Det ukrainske forsvaret og sivilbefolkningen har en helt annen moral og forsvarsvilje enn tvangsutskrevne russiske ungdommer uten særlig militær bakgrunn.
Men andre land er også i faresonen. I skyggen av Ukrainakrigen fortsetter Russland sin snik-okkupasjon av Georgia. Den foregår på den måten at russiske «grense»-styrker mellom Georgia og Sør-Ossetia stadig setter opp flere piggtrådgjerder på «grensen» – men stadig lenger inn på georgisk territorium.
Ifølge EUs observatørstyrke gjelder det blant annet rundt landsbyene Dvani, Knolevi og Khurvaleti nord i Georgia på grensen mot det russisk-okkuperte Sør-Ossetia.
Kilder: NRK.no, Nettavisen, Georgia Today og Kyiv Post.