Debatt

DELK: Bildet er fra et av de tradisjonsrike St. Hans-stevnene i DELK.

Musikalsk variasjon i DELK

Publisert Sist oppdatert

Gudstjenester og møter søndag formiddag er DELK-menighetenes felles samlingspunkt. Her møter Gud oss når hans ord blir forkynt i preken, liturgi, vitnesbyrd, sang og musikk.

Slik en god forkynner tilpasser språket til hvem som hører på, vil det også være forskjellige hensyn når det kommer til sang og musikk. DELK feiret nylig 150-årsjubileum. For oss, som for andre, har musikken forandret seg mye gjennom årene.

Fordi musikken er viktig og verdifull, er den også forskjellig og i forandring.

Menighetene våre er også forskjellige.

Vi består av musikere, prester og menighetsfolk med forskjellige nådegaver og preferanser. Derfor vil ikke det musikalske uttrykket i menighetene være likt fra sted til sted. Én menighet kan ha klassisk orgel og salmesang én søndag, mens en annen har band, forsangere og projektor på samme tid.

Salmeboken vår viderefører den haugianske tradisjonen vi står i, med tillegg fra annet kirke og bedehusliv. Tilleggsboken «Pris hans navn» kom ut i 2016 og legger vekt på å bidra med sanger fra annen frikirkelighet, og andre land.

DELK: Med felles rot og stamme kan vi ha litt ulike greiner og allikevel være samme tre, skriver innsenderne.

I tillegg til bøkene suppleres det gjerne med andre sanger, både gamle og nye. Fordi menneskene i menigheten forandrer seg, vil også sangen og musikken gjøre det. Dermed spenner våre salmer fra Luther til nyere lovsang, og mye imellom.

Det ville være befriende enkelt å si at spørsmålet om musikk er et spørsmål om rett og galt, sant og usant pent plassert i et skjema.

Salmetradisjonen står sterkt i hele DELK, men den er skrevet på papir og ikke i stein. Dette kan misforstås til at sang og musikk er uviktig, men det er tvert imot. Fordi den er viktig, er den også forskjellig.

Det er også grunnen til at menighetene våre har litt forskjellig form og utrykk. Med felles rot og stamme kan vi ha litt ulike greiner og allikevel være samme tre.

Det ville være befriende enkelt å si at spørsmålet om musikk er et spørsmål om rett og galt, sant og usant pent plassert i et skjema. Vi opplever at spørsmålet er mer åpent enn som så.

Dette ser vi særlig i DELKs misjonsengasjement i helt andre kulturer enn den norske. Det å heve blikket og se hvordan gudstjenestelivet ser ut i andre deler av verden, fyller oss med ydmykhet.

–––––––––

Underskrivere:

Erling Rantrud, prest i Sandefjord og Horten

Peter Johansen, prest i Tønsberg

Morten Askjer, prest i indre Vestfold og Nore

Olaf Engestøl, prest i Dalane og Jæren

Andreas Johansson, misjonssekretær

Powered by Labrador CMS