Synspunkt

PÅ FLUKT: Hundretusener av mennesker blir drevet på flukt, både internt i Myanmar og over grensene til nabolandene. Bildet viser flyktninger fra Myanmar som demonstrerer i New Delhi, India.

Myanmar trenger vår oppmerksomhet, nå!

Folket i Myanmar kjemper en eksistensiell kamp for retten til et fritt samfunn hvor grunnleggende menneskerettigheter blir respektert.

Publisert Sist oppdatert

«Ikke glem Myanmar» og «be for enhet mellom folkegruppene i landet» er det tydelige budskapet fra våre brødre og søstre i Myanmar.

Kuppet i Myanmar har katastrofale følger. Hundretusener av mennesker blir drevet på flukt, både internt i landet og over grensene til nabolandene. Mer enn 750 mennesker er drept – inkludert barn – i militærets forsøk på å slå ned de fredelige protestene.

Tusenvis av demonstranter blir fengslet og torturert. Brutaliteten til militæret har nærmest tvunget de fredelige opprørene til å bytte ut politisk filosofi med våpen, hvor stadig nye geriljalignende grupper blir trent opp til å yte motstand både i byene og i jungelen for å kjempe mot regimets urettmessige maktovertakelse.

FNs Verdens Matprogram spår at opp mot 6,4 millioner mennesker kommer til å bli rammet av sult. Det er mer enn en dobling av sultrammede på bare 4 måneder.

En egen FN-rapport anslår at opp mot halvparten av landets befolkning (25 millioner) risikerer å havne under fattigdomsgrensen allerede tidlig neste år.

Dette slår fullstendig beina under progresjonen man så fra 2005 til 2017 hvor Myanmar klarte å halvere antall fattige i landet.

Den voldsspiralen vi ser i Myanmar kan føre landet ut i en dyp krise og en fullstendig kollaps av økonomien.

Voldsspiralen vi ser i Myanmar kan føre landet ut i en dyp krise og en fullstendig kollaps av økonomien.

I kjølvannet av kuppet har en skyggeregjering (National Unity Government – NUG) kommet på plass. Den består av en del av de folkevalgte lederne fra NLD som klarte å komme seg ut av landet eller som er i skjul.

Eksilregjeringen har tatt inn representanter fra flere av de etniske minoritetene i landet, og er med det mye mer inkluderende enn vi har sett noen gang før i Myanmar.

Skyggeregjeringen har stor støtte i befolkningen, og representerer over halvparten av folkegruppene i landet.

Det er viktig at norske myndigheter har dialog med alle aktører. Vi oppfordrer derfor norske myndigheter til å møte med representanter for den rettmessig valgte regjering (NUG) og støtte de så langt det lar seg gjøre.

Situasjonen i Myanmar er hjerteskjærende, og våre brødre og søstre i Myanmar ber oss om å ikke glemme dem.

Flere norske kirkesamfunn og hjelpeorganisasjoner er sterkt engasjert i Myanmar, de trenger vår støtte.

La oss stå sammen i solidaritet, støtte og bønn om en fredelig løsning slik at alle kan leve i frihet og hvor de grunnleggende demokratiske rettighetene blir respektert.

Powered by Labrador CMS