Kommentar

NLM: Konstituert generalsekretær Birger Helland var den som kunngjorde at det ikke ble valgt ny hovedstyreformann under sommerens generalforsamling. Her er han avbildet under åpningsmøtet.

Nå skal Misjonssambandet endelig velge formann

Publisert Sist oppdatert

Fredag og lørdag denne uken møtes det nye hovedstyret i Misjonssambandet til sin første ordinære samling. Det er særlig knyttet spenning til hvem de velger som formann. Svaret på det kan gi en pekepinn på hvordan hovedstyret orienterer seg inn mot arbeidet i tiden som ligger foran.

Sittende formann Raymond Bjuland var ikke på valg i sommer. Han sa til Dagen i forkant av generalforsamlingen at han er positiv til å fortsette som styrets leder. Skulle styret velge Bjuland, vil blant andre en del av dem som har kritisert organisasjonens ledelse glede seg over det. Samtidig ble det tydelig i vår at forholdet mellom i hvert fall deler av hovedstyret og den administrative ledelsen var vanskelig.

Hvis styret ikke ønsker at Bjuland skal fortsette som formann, er antakelig den mest aktuelle kandidaten Knut Espeland. Han har vært styreleder på NLA Høgskolen og har også vært ordfører.

Det kan også bli sittende nestformann Håvard Måseide, som har ti år bak seg i hovedstyret. Om styret ønsker en leder som ikke har vært del av de siste årenes uenigheter, kan et scenario være å velge fungerende biskop Gunnar Bråthen i Sør-Hålogaland.

Det at valget ikke fant sted i juli, sier noe om at Misjonssambandet befinner seg i en ekstraordinær situasjon.

I vår var det knyttet spenning til hvor turbulent generalforsamlingen ville bli. De siste årene preget håndteringen av en rekke varslingsssaker mye av den offentlige oppmerksomheten om Misjonssambandet.

Kontrollkomiteen rettet i sin rapport nokså skarp kritikk mot både hovedstyret og administrasjonen for at de ikke hadde klart å roe situasjonen ned. Men generalforsamlingen mente komiteen hadde gått utover sitt mandat, så debatten om rapporten ble kortere enn den ellers kunne ha blitt.

Til en viss grad ble dermed spenningen uforløst. Den kom likevel frem i flere innlegg i debatten om andre saker.

Øyvind Åslands avgang i mai gjorde nok også sitt til at det ble brukt mindre tid på de siste årenes uenigheter enn det som ellers hadde vært tilfelle. Men uenighetene er ikke borte, så det nye hovedstyret vil uansett måtte forholde seg til den spenningen som har preget organisasjonen de siste årene.

I Misjonssambandet er det ikke generalforsamlingen som velger hovedstyrets formann. Det er det styret selv som gjør.

Tradisjonen er at dette valget finner sted i løpet av generalforsamlingen. Slik ble det ikke i år.

Resultatet av styrevalget ble kjent torsdag ettermiddag 7. juli. Det nye styret ble fotografert klokken 21 samme kveld, før de gikk i møte. Fredag var det nytt møte.

Lørdag formiddag gikk så konstituert generalsekretær Birger Helland på talerstolen og sa at det ikke ville bli valgt formann før på det nå forestående møtet.

Vil de følge vanlig praksis, eller kommer de til å lyse ut stillingen? Vil de knytte til seg et rekrutteringsbyrå?

Det er ikke kjent nøyaktig hva som gjorde at man valgte denne løsningen. Antakelig vil det bli lettere å ta imot nyheten, uavhengig av hvem formannen blir, når man har hatt noe tid på seg til å fordøye generalforsamlingen.

Men det at valget ikke fant sted i juli, sier noe om at Misjonssambandet befinner seg i en ekstraordinær situasjon. Det vil nok prege valget av hovedstyreformann.

Det vil også prege styrets arbeid. Blant annet må de nokså umiddelbart gå i gang med å se etter ny generalsekretær. Vil de følge vanlig praksis, eller kommer de til å lyse ut stillingen? Vil de knytte til seg et rekrutteringsbyrå?

De de valgene hovedstyret tar de nærmeste dagene vil få stor betydning for om Misjonssambandet i tiden fremover kan bruke mer krefter på misjonsarbeid og mindre krefter på å håndtere intern uro.

Powered by Labrador CMS