Debatt

NESTLEDER: Tomas Moltu i Konservativt.

Nå står Konservativts kritikere alene tilbake

Publisert Sist oppdatert

Felles for alle Konservativts kritikere rundt Ukraina er at de ikke har kommet opp med et eneste tiltak for å stanse krigen. De har alle bare ett eneste svar og det er mer våpen, mer krig og flere døde.

Nå blir det tydeligere måned for måned at den Vestlige verden velger å gjøre det som Konservativt hele tiden har tatt til orde for: Fredsforhandlinger

Den 15. juli gikk presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj ut og tok til orde for fredsforhandlinger med Russland.

Den 9. september åpner Tyslands forbundskansler Olaf Scholz for fredsforhandlinger med Russland.

Den 14. september, etter at Jens Stoltenberg har sluttet som generalsekretær i Nato, og fått seg ny jobb, erkjenner han ifølge Dagbladet at «krigen i Ukraina ikke vil bli vunnet på slagmarken» og «for å få slutt på denne krigen, må det før eller siden igjen innledes dialog med Russland».

Den 17. september falt Kongsberggruppen og andre våpenprodusenter markant i verdi på børsene. Ifølge Finansavisen skjer dette fordi Ukrainas allierte ser på en diplomatisk løsning, og at den bør komme på plass mellom presidentvalget i november og innsettelse av ny president i januar 2025.

Konservativts kritikere står allerede nå alene tilbake om bare å ønske mer krig og flere døde. Politiske ledere i Europa og USA følger nå Konservativt sin linje for å innlede dialog med Russland.

Hans-Henrik Brix har syntes det har vært viktig at Konservativt må tenke igjennom etikken sin når vi har svart i en «foruroligende tone» «som ikke er et kristent parti verdig». Dette etter at vi er blitt uthengt som «Putins nyttige idioter» og «formidlere av russisk propaganda». Jeg har for vane å svare saklig kritikk på en saklig måte, men kan også gi klar tilbakemelding når jeg opplever at noen dikter historier om oss for så å angripe det de selv har diktet opp.

Geir Tønnessen, som sitter i Colorado Springs, hevder å vite at Erik Selle forsøkte å hindre fordømmelse av Russlands invasjon på sentralstyremøte i 2022. Han mener også å vite at «landsstyremøtet fant sted fordi flere tillitsvalgte hadde uttrykt uro over at Selle og Moltu helt på egen hånd synes å utforme partiets Ukraina-politikk». Dette er blank løgn. Og jeg vet at det er løgn fordi det var vi som tok initiativet til å sette dette på agendaen.

Erik Selle og undertegnede ønsket å drøfte partiets syn på våpenhjelp til Ukraina. Erik Selle ønsket landsstyremøtets støtte når vi gikk ut å sa at vi støttet Arbeiderpartiet i å gi våpenstøtte til Ukraina. Dette var viktig for oss å vite at vi hadde partiet i ryggen, men og fordi vedtaket utfordret et stortingsvedtak fra 1959 om å «ikke eksportere våpen til land i krig».

Det er svært sjelden at Konservativt støtter Arbeiderpartiet, men landsmøtet gav partiledelsen tydelig støtte til en slik linje. Det var Selle og undertegnede som frontet støtte om våpenhjelp til Ukraina mens Tønnesen satt i Colorado Springs, og mener fortsatt å vite bedre hva som foregikk.

Tønnesen skal ha takk for at han bidro med mye penger til Partiet De Kristne i en tidlig fase. Men han kunne ikke få bestemme partiets utenrikspolitikk av den grunn. Konservativts politikk er ikke til salgs, det er heller ikke partiets ledelse. Siden har han ringt rundt til partiets medlemmer for å skape splid og misnøye. I tillegg til det utløp av aggresjon han måtte få av spaltene i Dagen.

I all kritikk som han har fremmet om Ukraina har han ikke kommet med ett eneste forslag til å finne noen løsning. Alt han agiterer for er flere døde og større ødeleggelser. Heldigvis valgte vi å gjøre egne vurderinger, og nå følger sentrale europeiske lederer etter. Pengene fra Tønnesen har stoppet, men det får stå sin prøve.

Så må en igjen spørre om hva en har hatt igjen for ikke å søke fredsforhandlinger tidligere. Det åpenbare er hundretusener er døde og store ødeleggelser. Russland har bygget sterke antivestlige allianser og trolig supplert Nord-Korea og Iran med atomteknologi. Verden har blitt et farligere sted.

Hva har Ukraina og Vesten vunnet? Trolig ingenting vi ikke kunne vunnet ved å innlede fredsforhandlinger tidligere. Og nå tar omsider Vesten initiativ til forhandlinger, så får vi se om Russland tar imot tilbudet.

Powered by Labrador CMS