Debatt
Når Dagen koker suppe på spiker
Det kan være liten tvil om at Dagen kjører kampanjejournalistikk mot Partiet De Kristne. Både i nyhetsbrev og som forsidesak i papiravisen kjører de på for å stemple PDK som et useriøst parti som driver med konspirasjonsteorier.
På Dagens forside 19. juli ser vi overskriften «Kristen faktasjekker advarer mot PDK» og i nettutgaven er overskriften «Partiet De Kristne får kritikk for konspirasjonsteorier: – Et parti man bør holde seg unna».
Saken var at Dagen slo opp en Facebook-sak fra PDKs lokallag i Bergen, i en sak som kun hadde ett liker-klikk og som ble slettet etter to timer. Saken var at Japans tidligere statsmininister Shinzo Abe skal ha nektet tvungen vaksinering av befolkningen. Saken hadde selvfølgelig ikke noe i seg fordi Abe gikk av som statsminister før koronavaksinene ble innført.
Det var derfor også lokallagsleder for PDK i Bergen, Marita Moltu, slettet innlegget. Dette har hun fortalt til undertegnede, og dette ble også formidlet til Dagens journalist.
Men et slettet Facebook-innlegg var altså nok til at Dagen setter en politisk journalist på saken.
Moltu opplyste Dagens journalist om at innlegget var slettet før Dagen tok kontakt, noe som ikke ble gjengitt i artikkelen, men likevel kjører Dagen på med en uverdig kampanjejournalistikk. Det er en vesentlig opplysning at saken på Facebook ble slettet før Dagen tok kontakt.
Hvorfor tok Dagen kontakt med ateisten Didrik Søderlind fra Human-Etisk Forbund for å kommentere det Dagen mente var konspirasjonsteorier fremmet av PDK? Var hensikten å sverte det konservative kristne partiet PDK?
Mens representanter fra PDK får gjentatte aggressive spørsmål om de tar avstand fra et slettet innlegg på Facebook, får ikke den andre siden tilsvarende kritiske spørsmål. Når Søderlind kommer med en meningsytring om at konservatismen til PDK er påvirket av «den radikaliserte amerikanske varianten», blir han fremstilt som en nøytral ekspert av Dagen, fordi avisen skriver at Søderlind forklarer dette, ikke noe han sier.
I denne saken har ikke skillet mellom journalistikk og kommentar vært klart, og Dagens fordommer mot PDK har ført til at det som egentlig er en kommentarartikkel blir kamuflert som en nyhetsartikkel.
Går det an å være kritisk (...) uten at Dagen skal grave fram «eksperter» som stemper saklig kritikk som konspirasjonsteorier?
Overskriften «Kristen faktasjekker advarer mot PDK» er også misvisende. Bjørn Are Davidsen fra tankesmien Skaperkraft har aldri advart mot PDK, men det han oppfatter som konspirasjonsteorier.
Davidsens yrkestittel er heller ikke «faktasjekker», men konsulent. I artikkelen er han ikke sitert på at han advarer mot PDK.
Når Dagen titulerer Davidsen som kristen faktasjekker, kan også jeg titulere meg som kristen faktasjekker for Dagens kampanjejournalistikk.
Jeg vil oppfordre PDK til å melde Dagen til PFU på følgende punkt i Vær Varsom-plakaten:
3.7: Kilder skal gjengis korrekt.
4.1. Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.
4.2. Gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer.
4.4. Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.
Som nestleder i Demokratene Trondheim kan jeg si at Demokratene og PDK har mye til felles. PDK har fått mer omtale enn Demokratene i Dagen på grunn av Dagens kampanjejournalistikk mot PDK, men vi i Demokratene håper Dagen også vil omtale våre to partier med fokus på å presentere det partiene står for, ikke som Dagen gjør når de koker suppe på spiker.
Går det an å være kritisk til mye av håndteringen av koronapandemien, virkning av vaksinering og annet, uten at Dagen skal grave fram «eksperter» som stemper saklig kritikk som konspirasjonsteorier?
I Trondheim er vi for eksempel nå i ferd med å lage en kutteliste for all galskapen i Trondheim kommune når de gir støtte til kjønnsskifte, pride-ideologi, klimahysteri og tullete «anti-radikaliseringsarbeid» mot nasjonalpatrioter hvor kommunen samarbeider med PST.
Vebjørn Selbekk, kom gjerne med kritisk journalistikk om oss, men baser det på vårt gode program, ikke på slettede Facebook-saker.