Debatt
Når ikke engang god selvtillit er nok
Om å få dekket våre dypeste behov.
I mer enn 50 år har jeg talt, undervist og veiledet i små og store menigheter rundt om i vårt vidstrakte land. Jeg har det store privilegiet å få møte hele bredden av Kristen-Norge i løpet av året. Forskjellene i møtestil og uttrykksform er påfallende. Teologiske vektlegginger kan også være ulike. Det skjer fantastisk mye fint og oppbyggelig mange steder.
Samtidig er det ikke til å stikke under stol at utfordringene som menighet i en etter-kristen tid, hvor sekulariseringen bare øker, er krevende og lett kan føre til oppgitthet og motløshet.
Jeg har spurt meg selv, og samtalt med mange venner og kolleger, hva som er det største behovet for menighetene i Norge i dag. Er det mer kraft, større frimodighet eller sterkere overgivelse? Sikkert noe av alt dette, men jeg blir stadig mer overbevist om at dypest sett er vårt største behov mennesker som vet seg elsket av Gud!
Vårt dypeste behov er etter min mening å vite at jeg er elsket uansett hva jeg har gjort eller ikke gjort, hva jeg kommer til å gjøre eller ikke kommer til å gjøre. Jeg er elsket for den jeg er.
Den ubetingede kjærligheten er svaret på den «folkesykdommen» som rir oss alle – ikke bare de unge! – som en mare. Skammen. Til forskjell fra de krenkelser jeg har påført andre og de sår andre har påført meg – og som krever bekjennelse, oppgjør og tilgivelse – handler skammen om at det er noe galt med meg. Jeg er ikke flink nok, morsom nok, kreativ nok, pen nok eller for den saks skyld; from nok. Derfor frykter jeg forakt og avvisning. De rundt meg vil ikke ha meg, de liker meg ikke. Det er best å trekke seg tilbake.
Hvis det ikke er nok å være elsket, må jeg gå i gang med det slitsomme prosjektet som heter kompenserende atferd. Jeg må stadig bevise at jeg er verd å elske og like.
Vårt dypeste behov er etter min mening å vite at jeg er elsket uansett hva jeg har gjort eller ikke gjort.
En suksessrik amerikansk forretningskvinne – med en tydelig kristen stemme – Jamie Kern Lima, har på kort tid havnet øverst på bestselgerlistene både til New York Times, USA Today og Amazon. Hun har med sin bok «Worthy» satt i gang en bevegelse hvor hun ut fra eget liv beskriver hvordan man kan være dyktig og flink og oppnå mange store ting i livet, og likevel føle seg dypt utilfreds.
Det går an å ha den beste selvtilliten i verden, og likevel oppleve at det ikke er nok. Vi må lære oss å skille mellom selvtillit og selvfølelse, eller kanskje det bedre ordet selv-verd, proklamerer Lima gjennom hele den 300 sider tykke boken.
Selvverd er en dypt forankret tro på at jeg er nok, og verdig kjærlighet og tilhørighet akkurat som den jeg er. Selvtillit er hvordan jeg vurderer meg selv basert på kvaliteter, ferdigheter og egenskaper.
«Hvor ofte har vi ikke oppnådd våre mål, og gjennomført de prosjektene vi hadde satt oss fore, og likevel etter kort tid kjent på utilfredshet og lyst til å begynne på noe nytt», spør Jamie Kern Lima.
Styrket selvfølelse kommer fra den ubetingede kjærligheten. Menneskelig talt er det viktig hva vi får av dette fra våre foreldre og andre nære personer i oppveksten. Men boka «Worthy» er full av strategier og råd for hvordan de av oss som har fått lite slikt hittil, kan få påfyll nå.
Vi står foran en ny påske. Vi skal minnes og feire han som ved sin død og oppstandelse demonstrerte hva ubetinget kjærlighet er. På grunn av Jesus kan vi få dekket våre aller dypeste behov.
Derfor blir min påskebønn at kunnskapen om Jesu kjærlighet til meg, og nåde mot meg, i enda større grad må flytte seg fra hode til hjerte.