Kommentar

IMI-KIRKEN: Nærmere 2.500 deltakere er påmeldt årets Impuls-festival i Stavanger.

Når nesten 3.000 mennesker lovsynger Jesus sammen

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble den 25. Impuls-festivalen innledet i Stavanger. Entusiasmen var stor fra første stund. Det er noe eget som skjer når nærmere 3.000 mennesker lovsynger Gud sammen.

På Sara Elise Stjernstrøms lovsang «Verdig» var det ikke nødvendig for lovsangsteamet å synge, for forsamlingen sang selv:

«Du har vekket en sang, en uslokkelig tilbedelse, i dypet av mitt hjerte», lød det. Lite er så vakkert som stemmer i samklang. «Jesus, jeg har kommet for å øse ut mitt hjerte for deg», sang ungdommene uten blygsel.

Visst kan man innvende at moderne lovsanger har en hang til å benytte store ord og følelsesladd språk. Det er likevel også verdt å merke seg, ja, glede seg over, at flere tusen ungdommer på en festival i Norge i 2024 tar del i reservasjonsløs beundring av Jesus Kristus.

Det ble ikke mindre gripende da de like etter sang David Welanders drøyt 100 år gamle salme «Navnet Jesus». Det er virkelig ikke selvsagt at en så stor forsamling ungdommer, stort sett tenåringer, frimodig skal proklamere at Jesus har satt deres hjerter i brann. Samtidig illustrerer de selv det faktum at navnet Jesus stadig skyter friske skudd, som det heter i sangen.

En times tid tidligere var et par hundre mennesker samlet til bønnemøte i en sidesal. Blant disse var nok mange av de over 400 frivillige som bidrar til at Impuls kan gjennomføres.

SKOENE: Disse skoene tilhører noen av dem som var samlet i bønn før Impuls-festivalen startet fredag kveld.

Det er disse, som sammen med de rundt 2.400 påmeldte deltakerne gjør at nærmere 3.000 mennesker er til stede i IMI-kirken denne helgen. Deltakerne på bønnemøtet ba om at ungdommene som kommer til Impuls skal få møte Jesus og erfare at de er elsket.

Det er en sterk opplevelse å betrakte de mange ungdommene som til daglig kanskje er mer eller mindre alene om å være bekjennende kristen i klassen sin. Her får de virkelig se at de tilhører et større fellesskap.

BØNN: I det som blir kalt «Living room» tar man av seg skoene. Her var både frivillige medarbeidere og deltakere samlet til bønn idet Impuls startet.

De får høre inspirerende og bibelforankret forkynnelse. De får del i seminarer som både handler om å håndtere sorg, om å være misjonær, om å få kjæreste og om kristen samfunnsbygging – blant annet.

Ideen til Impuls oppstod som en utfordring fra pastor Martin Cave i IMI-kirken. Den kom i kjølvannet av at ungdommer og ungdomsledere i menigheten hadde besøkt sommerfestivalen Soul Survivor, som kan minne om TenOase, i England.

Konferansen Millenium, som rimeligvis fant sted i år 2000, var opprinnelig ment som en engangshendelse i den gamle IMI-gården i Stavanger sentrum.

Daværende ungdomssekretær, som det het den gangen, Halvor Lindal hadde ikke særlig store forventninger, fortalte han meg tidligere denne uken. Han regnet med at det kanskje ville komme noen ungdomsledere.

Til hans store overraskelse kom det 700 deltakere, og nærmere 300 måtte sendes hjem fordi brannvesenet mente det var uforsvarlig å slippe flere inn. Slik har det fortsatt.

Man har tatt ting år for år, prøvd ulike konsepter og ulike arrangementssteder, og slik er det fremdeles. I år blir Impuls arrangert i Stavanger, Trondheim og Molde.

I tillegg har Impuls blitt utbredt i Thailand og Kambodsja, som del av IMI-kirkens og Normisjons misjonsarbeid.

Årets festival er altså den 25., og det er 24 år siden Impuls ble startet. Av åpenbare grunner kunne ikke konferansen fortsette å hete Millenium år etter år. Men det var en elev i andre klasse på videregående som foreslo navnet.

Han leste til fysikkeksamen, og lot seg inspirere av kunnskapen om at en impuls er «en kraftpåvirkning som over tid fører til retningsendring». Det ble navnet på konferansen.

Parallelt med dette har ungdomsarbeidet i IMI-kirken i perioder hett Puls. De to navnene spiller på hverandre, og illustrerer verdien både de store høydepunktene og det jevne pulsslaget. Denne vekselvirkningen er viktig for Impuls, forklarer Lindal. De lykkes kun i den grad de lokale ungdomsarbeidene lykkes.

Halvor Lindal trekker særlig frem forkynnelsen av Guds ord og lovsang, erfaringen av at Guds nærvær forandrer mennesker og at folk blir betjent i forbønn som viktige elementer i DNA-et.

IMPULS: Halvor Lindal har ledet Impuls i over 20 år.

Totalt sysselsetter Impuls knappe halvannet årsverk fordelt på flere stillinger. De var tidlig ute med å utvikle norskspråklige lovsanger.

Med tiden vokste det også frem et sosialt engasjement. På årets festival kom det blant annet til uttrykk gjennom en forestilling om moderne menneskehandel som ble vist i storsalen fredag kveld.

– Hva gleder du deg mest til? spurte jeg Lindal

– Å se unge mennesker få nye møter med Jesus og erfare nåden for første gang. Det blir jeg aldri lei av, svarte han. Fortellingene fra unge mennesker om avgjørende gudsmøter på Impuls er en viktig drivkraft til å holde det gående. Impuls skal være et trygt sted å søke Guds nærvær, understreker Lindal.

– Det er Gud som finner oss, ikke omvendt, sa kveldens taler, Rebekah Louise Pettersen, fredag kveld. Hun er til daglig Lagsarbeider i Region Øst. Pettersen understreket også, betimelig nok, at Bibelen ikke er selvhjelpslitteratur.

– Bibelen legger større vekt på selvoppofrelse enn selvoppnåelse, understreket hun.

I løpet av helgen skal deltakerne bli invitert inn i fellesskapet med Jesus Kristus, utrustet til å leve som kristne og utsendt til å leve kirke i hverdagen.

Powered by Labrador CMS