Leder
PARTILEDERE: Bildet er fra den TV 2-sendte partilederdebatten 6. september. Fra venstre Marie Sneve Martinussen (R), Arild Hermstad (MDG), Kirsti Bergstø (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H), Sylvi Listahaug (Frp), Guri Melby (V) og Olaug Bollestad (KrF).
Emilie Holtet/NTB
Når nye partier tar velgere fra de gamle
Når vi skal introdusere unge velgere for det norske partisystemet, må vi blant annet forklare hvorfor et parti på høyresiden heter Venstre. Det har å gjøre med at partiet fikk navnet sitt i en annen tid, hvor partifloraen så helt annerledes ut. På den tiden Venstre ble til, fantes det ikke noe som het Arbeiderpartiet.
Denne basale erkjennelsen kan det være nyttig å minne om når vi skal evaluere årets kommune- og fylkestingsvalg. For selv om samlingen partier som er representert på Stortinget stort sett er nokså stabil, er det også en del av normalen at partier både kommer og går.
I forrige lokalvalg var bompenger en stor sak. Det finnes andre offentlige skatter og avgifter som gjør større inngrep i private husholdningers økonomi. Likevel hadde misnøyen med akkurat bompenger vokst seg stor nok til at den ble en stor politisk sak.