Leder
Når skal India stoppe mobben?
Hvordan kan det skje at rasende mobb får gå løs på flere titalls kirker, uten at politiet stopper dem?
Nyhetene som kom fra delstaten Manipur i India i forrige uke, var dypt rystende. Kirke etter kirke ble angrepet, ødelagt og brent. Over 20.000 mennesker måtte flykte. De fleste av disse var kristne, ifølge det amerikanske magasinet Christianity Today. Hjem, biler og forretninger gikk opp i flammer.
Ifølge CNN er minst 58 personer drept, mens flere hundre er såret. Den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) melder at 1700 hus er brent ned. Dermed går angrepet inn i statistikken som et nytt massivt angrep på kristne, i dette landet der mobbangrep ikke er uvanlig.
Manipur ligger nordøst i landet, på grensen til Myanmar. Den største folkegruppen i delstaten er meteiene, som er i flertall og hovedsakelig er hinduer. De øvrige er ulike stammefolk, der de fleste er kristne.
I flere tiår har der vært motsetninger mellom folkegruppene på grunn av uenighet om eiendomsrett og økonomi.
Hinduradikal nasjonalisme, som er et stort problem mange andre steder i India, klarte lenge ikke å slå rot her, ifølge Christianity Today. Etter valget i 2017 ble situasjonen en annen, da det hindunasjonalistiske partiet BJP kom til makten i delstaten.
BJP er den politiske grenen av den hindunasjonalistiske organisasjonen RSS, som kun anerkjenner hinduer som rettmessige indere.
Angrepene startet etter en demonstrasjon 3. mai. Ifølge CSW protesterte stammefolk mot at en domstol bad delstatsregjeringen sende en anbefaling til sentral-regjeringen om å gi meteiene samme status som stammefolkene og bli såkalt «Scheduled Tribes».
Meteiene har lenge krevd å få slik status. Stammefolkene på sin side frykter at de selv vil miste viktige rettigheter, hvis meteienes krav får medhold.
Kilder forteller til Dagen at de følte seg ubeskyttet mens angrepene pågikk. «Vi skjønner ikke hvorfor myndighetene ikke beskytter oss», sa en av dem.
Etter hvert satte myndighetene inn tiltak. Den indiske hæren utplasserte ifølge CNN tropper for å gjenopprette lov og orden, og det ble opprettet leirer for flyktningene. Men for mange kom hjelpen altfor sent.
Mens CNN og NTB omtaler hendelsen som en konflikt mellom etniske grupper, synes det klart at volden også er religiøst motivert. Lokale kristenledere forteller til Christianity Today at mobben ikke bare angrep kirkene til stammefolk, men også gikk løs på kirkene til kristne fra meitiei-folket.
Om det så bare var én kirke som ble satt fyr på, ville det likevel vært en symboltung handling. Desto mer massivt er det når flere titalls kirker blir ødelagt og brent.
Det sender et uhyggelig budskap til kristne i Manipur om at de ikke er ønsket, og at de ikke er trygge – selv ikke i gudshusene sine.
India blir gjerne omtalt som verdens største demokrati. Landet har trosfrihet nedfelt i grunnloven. Likevel er både kristne, muslimer og andre minoriteter svært sårbare i deler av landet.
Respekten for annerledes troende er liten i denne nasjonen der 79,8 prosent er hinduer, 14 prosent er muslimer og 2,3 prosent er kristne. Under statsminister Modis ni år ved makten har radikale hindunasjonalistiske krefter festet grepet og motsetningene mellom etniske og religiøse grupper økt.
Da den amerikanske trosfrihetskommisjonen (USCIRF) nylig lanserte sin årlige rapport, pekte de på India som et av landene der det er særlig grunn til bekymring.
Og når India rangeres som nummer 11 på Åpne Dørers liste over land der kristne forfølges for sin tro, er det nettopp på grunn av hindunasjonalistisk vold og undertrykkelse.
Angrepet sender et uhyggelig budskap til kristne i Manipur.
Det voldsomme angrepet på folk og kirker i Manipur er det et tegn på at hindunasjonalistiske krefter vinner terreng også i denne delstaten. At et angrep på en minoritet kommer så ut av kontroll, er dypt urovekkende.
Ifølge USCIRF-rapporten har mobb ofte ustraffet kunnet angripe stammefolk og religiøse minoriteter. Straffefrihet er et utbredt problem.
Vi forutsetter at indiske myndigheter nå stiller angriperne i Manipur til ansvar og sørger for at ofrene får den hjelpen de trenger.