Når skolen trenger verdier
En begynnelse kan være å gjenreise respekten for den troen som er Vestens mest verdifulle arv
Briter frykter innflytelse fra ekstrem islam i offentlige skoler. Den siste uken har Dagen skrevet om skoler i Birmingham der spørsmålet brennaktuelt.
I noen skolekretser er det stort muslimsk flertall. Sterke krefter skal ha søkt å fortrenge britiske verdier og skikker til fordel for et strengt islamsk tenke– og levesett.
Nå tar ledende politikere til orde for å befeste det britiske verdigrunnlaget i skolene. Det høres bra ut. Men det er grunn til å spørre seg om ikke noe av det grunnleggende problemet ligger nettopp i oppløsningen av det man kaller britiske verdier.
Les også: Tony Blair advarer mot ekstremisme
Den konservative kommentatoren Peter Hitchens rister på hodet av reaksjonene som kommer fra regjeringshold etter medieoppslag om forholdene ved noen skoler i Birmingham. Selv er han kritisk til islam og har havnet i mange debatter av den grunn. Men han mener tradisjonelle britiske kristne som han selv, har mye felles med muslimer som nå får kritisk søkelys rettet mot seg.
Synet på ekteskap og seksualopplæring er to eksempler på områder der han mener kristne og muslimer vil være mer enige med hverandre enn med den liberale eliten, som former skolenes profil.
Hitchens mener sittende statsråder i praksis har støttet omformingen av det britiske samfunnet til det han kaller en normløs, multikulturell, multi–livssyns–sone. «Mye av det som var tilbake av kristen undervisning i statlige skoler, ble ryddet bort for flere år siden av radikale sekularister», hevder Hitchens i en kommentar i The Mail on Sunday. Nå synes han nasjonens tradisjonelle tro framstilles som en «eksentrisk stammekult, praktisert av andre mennesker, særlig eldre mennesker, hvis den i det hele tatt nevnes».
Påstanden er skarp, men verd å tenke over. Når statsminister David Cameron tar til orde for å fremme «britiske verdier» i skolene, kan man undres på hvilken bærekraft og vitalitet er det i disse verdiene slik de framstår i dag. Mange av samfunnsproblemene som Storbritannia står overfor, bunner i en effektiv undergraving av tradisjonelle kristne verdier gjennom flere tiår. Den er erstattet av en sekulær relativisme som har fått innpass i skolen.
Den sterke innflytelsen fra kristen tro og tenkning er en nøkkel til å forstå hvorfor mange vestlige samfunn på mange måter er blitt så vellykkede og robuste. Nå ser vi at dette samfunnslimet vaskes ut i flere av disse landene. Konsekvensene har vi bare såvidt begynt å se.
Når det er sagt, er det all grunn til å ta alvorlig integreringsutfordringene i Storbritannia og andre land med store innvandrergrupper. Flere av områdene der en stor andel av disse menneskene bor, lider under omfattende sosiale problemer. Derfor trengs det en politikk som gir bedre muligheter til å skaffe seg utdanning og jobb.
For dem som faller utenfor, kan radikal islamisme framstå som et forlokkende alternativ, særlig i et samfunn som på viktige områder mangler klare verdier. Ansvarlige politikere burde blankpusse verdiene som har gjort vestlige samfunn attraktive også for mennesker fra andre kulturer.
En begynnelse kan være å gjenreise respekten for den troen som er Vestens mest verdifulle arv. Det kan man gjøre uten å krenke andres religionsfrihet.