For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Vi kan ikke tåle at anmeldte overgrep ikke prioriteres og at voldtekter ikke straffes, skriver Dagen på lederplass. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Når voldtekt ikke straffes

Bare én prosent av alle voldtektssaker ender med fellende dom, melder Aftenposten. I praksis er det tilnærmet straffefrihet for voldtekt i Norge i dag. Dette er en ødeleggende utvikling.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har Aftenposten levert solid dokumentasjon på hvor sørgelig lavt voldtektssaker blir prioritert av politiet og hvor vanskelig det er å få en gjerningsmann domfelt. Det er nedslående å lese at kjønnsforskere, bistandsadvokater, psykologer og ofre anbefaler kvinner ikke å anmelde voldtekter, fordi belastningen som følger med en anmeldelse er så stor at det ikke er verdt det.

Ofre forteller om politi som ikke rykker ut for å sikre bevis, om mangelfull etterforskning som drar ut i tid, og at de gang på gang må avgi forklaring til nye saksbehandlere. Politiansatte forteller om manglende ressurser og lav status forbundet med å jobbe med «sedelighet». Åtte av ti voldtekter som anmeldes, henlegges av politiet.

Også når en voldtektssak når frem til rettssalen, opplever mange ofre dette som en stor belastning. Da snakker vi ikke bare om den påkjenningen det er å møte igjen overgriperen. Mange kvinner opplever at det er de og ikke voldtektsmannen som står på tiltalebenken.

Powered by Labrador CMS