Nattverdbrød av hvete - og de som ikke tåler gluten

For de kristne kirker som vektlegger at vi må bruke nattverdbrød som er så nært som mulig til det Jesus selv brukte, er ikke det å bruke det glutenfrie brødet fra Lovisenberg noe alternativ.

Publisert Sist oppdatert

De fles­te kir­ker i Norge i dag bru­ker natt­verd­brød som be­står av ris, potet, mais og suk­ker. Det fin­nes ikke noe van­lig mel i dette natt­verd­brø­det, og det har ingen for­bin­del­se til det type brød Jesus bruk­te da han inn­stif­tet natt­ver­den. Dette var laget kun av hvete­mel.

«Fint mel» er GTs navn for hvete­mel, til for­skjell fra bygg­me­let som var det hver­dags­li­ge melet. Det var all­tid «fint mel» som ble brukt til skue­brø­de­ne - tem­pel­brø­det som pres­te­ne fikk spise etter at det hadde lig­get på al­te­ret.

Samme mel ble brukt til det høy­ti­de­li­ge påske­mål­ti­det, og er vi­dere­ført også se­ne­re i den jø­dis­ke tra­di­sjon som mel for usy­ret brød til påske.

Fra ur­kir­ken og gjen­nom hele kirke­his­to­ri­en har Øst­kir­ken og Vest­kir­ken ute­luk­ken­de brukt hvete­mel i natt­verd­brø­det - i vest med usy­ret brød, og i øst med syret brød. Det er en dyp sam­men­heng her at i den nye pakt der alle døpte er pres­ter, har vi alle til­gang til å spise det hel­li­ge brø­det, som på en måte er en fort­set­tel­se av den gamle pakts «skue­brød».

Brø­det er all­tid laget av hvete­korn, og nå er brø­det hans le­ge­me. «Om ikke hvete­kor­net fal­ler i jor­den og dør ...» sier Jesus om seg selv, og lager en for­bin­del­se mel­lom hvete­kor­net og sitt liv og sin død.

Det natt­verd­brø­det som lages på ob­lat­ba­ke­ri­et på Lo­vi­sen­berg til bruk i Den nors­ke kirke og som er det glu­ten­frie til­bu­det i Norge, be­står av: ris­mel, mais­sti­vel­se, po­tet­mel, mo­di­fi­sert po­tet­sti­vel­se, suk­ker, for­tyk­nings­mid­del, E 401, E 440, E 464, salt, bake­pul­ver, E 500 og E 575.

For de krist­ne kir­ker som vekt­leg­ger at vi må bruke natt­verd­brød som er så nært som mulig til det Jesus selv bruk­te, er ikke det å bruke det glu­ten­frie brø­det fra Lo­vi­sen­berg noe al­ter­na­tiv.

Men det er ingen grunn til å for­tvi­le. Lo­vi­sen­berg pro­du­se­rer frem­de­les ob­la­ter av hvete­mel, hve­tes­ti­vel­se og vann. Det er dess­uten en enkel sak å hand­le fra ut­lan­det de van­li­ge usy­re­de natt­verd­brø­de­ne som er laget av ute­luk­ken­de hvete­mel og vann.

Det er mulig å skaf­fe usy­ret hvete­brød fra USA med under 1/10.000-del glu­ten. Dette er god­kjent av de ame­ri­kans­ke ka­tols­ke bis­ko­pe­ne for bruk av per­soner med glu­ten-in­to­le­ran­se.

Brø­det er altså ikke laget av noe annet enn av hvete og vann, det vil si med hve­tes­ti­vel­se og vann, og har så ør­li­ten del glu­ten at det ikke gir pro­blem for noen av våre guds­tje­neste­del­ta­ke­re som må ha glu­ten­fritt. Det er Be­ne­dic­ti­ne Sis­ters of Per­pe­tu­al Ado­ra­tion som lager disse.

Torkild Masvie

pastor Messiaskirken menighet, fungerende biskop Den Lutherske Kirke i Norge

Powered by Labrador CMS