Debatt
Naturhistorievitenskapens verdensbilde strider mot kristendommens
Viser til oppslag i Dagen for 20/2: «Filosof trur fordommar gjer det vanskelegare å stå fram som kristen.» Filosofiprofessor Torstein Theodor Tollefsen, UiO, blir her intervjuet på grunn av utsagn han har kommet med på Facebook i de siste par måneder.
Tollefsen hevder, at det især er «ung jord»-kreasjonister og visse ateister som «spelar vitskapen ut mot religionen» og som derved «svekker posisjonen til kristendommen». Ifølge Tollefsen gjør dette det vanskeligere «å stå fram som kristen», for «du vil ikkje at dei du et lunsj med kvar dag skal assosiere deg med noko ‹dumt›».
Slike påstander har man jo hørt før. Til grunn ligger ofte et verdensbilde, der Big Bang og evolusjonen etc. påstås å kunne forklare alt. Dette verdensbilde møter vi jo så å si hver eneste dag i mediene.
Så sent som i dag (20/2–23) var det for eksempel et program på kanalen BBC Earth med tittelen: «Hvorfor er vi her?» (i serien «Science's Biggest Mysteries»). Her ble det påstått at oppklaringen av et vitenskapelig mysterium vedrørende materie og antimaterie ville kunne gi oss svaret på spørsmålet om «hvorfor vi er her».
Men slike spørsmål har vitenskapen selvsagt ingen mulighet for å besvare! Dét vil sikkert filosofen Tollefsen også være enig i; men både han og faglig leder i tankesmia Skaperkraft, Øyvind Håbrekke (som også blir intervjuet), fremstiller det som om det «ikkje er noko motsetnad mellom tru og fag», selv om noen «fag» helt tydelig legger det førnevnte verdensbildet til grunn.
Et norsk eksempel på dette er følgende erklæring på nettsidene til Naturhistorisk Museum, UiO («Museets erklæring om evolusjon»):
«All forskning og formidling ved Naturhistorisk museum, UiO, bygger på det vitenskapelige prinsipp at jordkloden og alt liv som finnes her er et resultat av naturlige biologiske og geologiske prosesser.»
Et slikt verdensbilde står i klar motsetning til den kristne troen på en personlig skaper, som har skapt alt i universet ved sitt Ord (Johs. 1:1–3), og som i Bibelen ikke bare svarer på spørsmålet om «hvorfor vi er her», men også forteller oss direkte hvordan skapelsen skjedde (1. Mos. 1; 2. Mos. 20:11) og indirekte (gjennom slektstavler etc.) når den skjedde.
«For ingenting er umulig for Gud!» (Engelen Gabriels ord til Maria i Luk. 1:37.)