Debatt

MARKERING: Rundt 50 mennesker samlet seg ved Russlands ambassade i Oslo 16. februar i forbindelse med dødsfallet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Navalnyj – forgiftet, fengslet og død i fangenskap

Publisert Sist oppdatert

Fredag 26. februar meldte russiske fengselsmyndigheter at Aleksej Navalnyj var død – etter en spasertur. En ventet død, ifølge mange kommentarer.

Ansvaret ligger på russiske myndigheter – det vil si den russiske presidenten. Dette kunne ikke skje uten klarsignal fra Kreml. Hva som egentlig skjedde, får vi nok aldri vite.

Etter at Navalnyj ble forgiftet, var det mer enn tydelig at dette ikke var et skremmeskudd, men et forsøk på å ta hans liv. En utfordrer ikke den russiske presidenten politisk eller gjør narr av ham i video etter video. At Putins parti ble kalt et parti av løgnere og tyver, var heller ikke populært, men sant.

Ved Navalnyjs død, har Putin skapt en martyr, en martyr som ville et annet Russland enn Putins mer og mer undertrykkende regime. Mange har lagt ned blomster i Sankt Petersburg og Moskva ved monumenter over folk som ble forfulgt i sovjettiden.

Hva som videre vil skje, vet ingen. Russiske myndigheter er redde for uro og demonstrasjoner. Det er også uklart hvor liket befinner seg. Mellom 300 og 400 skal ha blitt arrestert, ifølge en russisk menneskerettighetsgruppe (17/2).

President Putin har nå for all verden vist hvor langt han ville gå for å bli kvitt en brysom kritiker som aldri ga seg. Kondolanseprotokoller blir neppe lagt ut ved russiske ambassader.

Se ellers dokumentaren «Navalnyj – giftig maktkamp» på NRK TV.

Powered by Labrador CMS