Nederlag for livsvern
Høyres mest høylydte abortforkjemper blir den nye statsministerens høyre hånd.
Omtrent samtidig somsonderingene om ny regjeringsplattform startet i går, ble det kjent at Julie Brodtkorb blir statssekretær for Erna Solberg når hun om litt inntar statsministerstolen. Brodtkorb var stabssjef for Solberg en periode rundt 2005 og kjenner vår påtroppende statsminister godt.
De siste årene har hun ledet kommunikasjonsbyrået JKL. Men Brodtkorb sier til VG at hun ikke trengte betenkningstid da hun under et møte i arbeidsutvalget torsdag fikk personlig tilbud av Erna Solberg om å bli hennes statssekretær ved Statsministerens Kontor. Brodtkorb blir med andre ord en av de aller nærmeste rådgivere til den nye statsministeren.
Det er grunn til å ha forhåpninger om at Erna Solbergs regjering på flere viktige områder vil ivareta kristne velgeres interesser bedre enn den utgående. Vi tror for eksempel det er realistisk å håpe på en større respekt for og anerkjennelse av at religion er mer enn en privatsak på siden av den offentlige debatt.
Men på livsvernområdet er det dessverre ikke grunn til å forvente store forbedringer. Det skyldes blant annet nevnte Julie Brodtkorbs innsats.
Og det er derfor grunn til å følge nøye med på hvilken rolle hun kommer til å spille fremover. Enkelte av hennes standpunkter bør gjøre flere enn oss bekymret.
Brodtkorb gjorde seg nylig bemerket i en NRK-debatt om legers anledning til reservasjon i forbindelse med henvisning til abort. Der omtalte hun leger som Eilif Haaland og Hans Olav Tungesvik som egoistiske fordi de ville følge sin samvittighet.
Å si nei til å medvirke til å avslutte livet på ufødte mennesker er ikke en egoistisk holdning. Det er det stikk motsatte. Det er en dypt solidarisk holdning. Det er en medmenneskelig holdning. Og kristelig sett er det den eneste forsvarlige holdningen man som lege kan innta.
Selvfølgelig bør det være rom for samvittighetsfrihet i et så omstridt etisk spørsmål som abort er. En slik nedvurdering av den enkelte leges samvittighet hører normalt sett hjemme langt ute på venstresiden. Det er derfor urovekkende at en så sentral Høyre-politiker faktisk målbærer slike holdninger.
Enda mer tankevekkende er Brodtkorbs sentrale rolle da Høyres landsmøtet i vår diskuterte om partiet fortsatt skulle gå inn for at funksjonshemming hos fosteret ikke skulle aksepteres som selvstendig grunnlag for senabort. Programkomiteen hadde innstilt på å videreføre partiets standpunkt knyttet til dette spørsmålet som på fagspråket kalles «eugenisk indikasjon». Med et Høyre i regjering kunne det være gode utsikter til å få endret den gjeldende abortloven endret på dette feltet.
Men Julie Brodtkorb ville det annerledes. Hun stod frem som den fremste talspersonen for å endre partiets politikk gjennom tolv år. Dessverre vant Brodtkorb en knusende seier og medvirket dermed til at funksjonshemmedes menneskeverd fortsatt vil bli nedvurdert i den norske abortloven.
Interessant nok stod partilederen i denne saken på motsatt side av Brodtkorb. Vi kan jo håpe at statsminister Erna Solberg beholder uenigheten med sin statssekretær på livsvernområdet.