Nederlag for livsvern

Høy­res mest høy­lyd­te abort­for­kjem­per blir den nye stats­mi­nis­te­rens høyre hånd.

Publisert Sist oppdatert

Om­trent sam­ti­dig somson­de­rin­ge­ne om ny re­gje­rings­platt­form star­tet i går, ble det kjent at Julie Brodt­korb blir stats­sek­re­tær for Erna Sol­berg når hun om litt inn­tar stats­mi­nis­ter­sto­len. Brodt­korb var stabs­sjef for Sol­berg en pe­rio­de rundt 2005 og kjen­ner vår på­trop­pen­de stats­mi­nis­ter godt.

De siste årene har hun ledet kom­mu­ni­ka­sjons­by­rå­et JKL. Men Brodt­korb sier til VG at hun ikke treng­te be­tenk­nings­tid da hun under et møte i ar­beids­ut­val­get tors­dag fikk per­son­lig til­bud av Erna Sol­berg om å bli hen­nes stats­sek­re­tær ved Stats­mi­nis­te­rens Kon­tor. Brodt­korb blir med andre ord en av de aller nær­mes­te råd­gi­ve­re til den nye stats­mi­nis­te­ren.

Det er grunn til å ha for­håp­nin­ger om at Erna Sol­bergs re­gje­ring på flere vik­ti­ge om­rå­der vil iva­re­ta krist­ne vel­ge­res in­ter­es­ser bedre enn den ut­gå­en­de. Vi tror for ek­sem­pel det er rea­lis­tisk å håpe på en stør­re re­spekt for og an­er­kjen­nel­se av at re­li­gion er mer enn en pri­vat­sak på siden av den of­fent­li­ge de­batt.

Men på livs­vern­om­rå­det er det dess­ver­re ikke grunn til å for­ven­te store for­bed­rin­ger. Det skyl­des blant annet nevn­te Julie Brodt­korbs inn­sats.

Og det er der­for grunn til å følge nøye med på hvil­ken rolle hun kom­mer til å spil­le frem­over. En­kel­te av hen­nes stand­punk­ter bør gjøre flere enn oss be­kym­ret.

Brodt­korb gjor­de seg nylig be­mer­ket i en NRK-de­batt om le­gers an­led­ning til re­ser­va­sjon i for­bin­del­se med hen­vis­ning til abort. Der om­tal­te hun leger som Eilif Haa­land og Hans Olav Tun­ges­vik som ego­is­tis­ke fordi de ville følge sin sam­vit­tig­het.

Å si nei til å med­vir­ke til å av­slut­te livet på ufød­te men­nes­ker er ikke en ego­is­tisk hold­ning. Det er det stikk mot­sat­te. Det er en dypt so­li­da­risk hold­ning. Det er en med­men­nes­ke­lig hold­ning. Og kris­te­lig sett er det den enes­te for­svar­li­ge hold­nin­gen man som lege kan innta.

Selv­føl­ge­lig bør det være rom for sam­vit­tig­hets­fri­het i et så om­stridt etisk spørs­mål som abort er. En slik ned­vur­de­ring av den en­kel­te leges sam­vit­tig­het hører nor­malt sett hjem­me langt ute på venstre­si­den. Det er der­for uro­vek­ken­de at en så sen­tral Høy­re-po­li­ti­ker fak­tisk mål­bæ­rer slike hold­nin­ger.

Enda mer tanke­vek­ken­de er Brodt­korbs sen­tra­le rolle da Høy­res lands­mø­tet i vår dis­ku­ter­te om par­ti­et fort­satt skul­le gå inn for at funk­sjons­hem­ming hos fos­te­ret ikke skul­le ak­sep­te­res som selv­sten­dig grunn­lag for senabort. Pro­gram­ko­mi­te­en hadde inn­stilt på å vi­dere­føre par­ti­ets stand­punkt knyt­tet til dette spørs­må­let som på fag­språ­ket kal­les «eu­ge­nisk in­di­ka­sjon». Med et Høyre i re­gje­ring kunne det være gode ut­sik­ter til å få end­ret den gjel­den­de abort­lo­ven end­ret på dette fel­tet.

Men Julie Brodt­korb ville det an­ner­le­des. Hun stod frem som den frems­te tal­s­per­sonen for å endre par­ti­ets po­li­tikk gjen­nom tolv år. Dess­ver­re vant Brodt­korb en knu­sen­de seier og med­vir­ket der­med til at funk­sjons­hem­me­des men­neske­verd fort­satt vil bli ned­vur­dert i den nors­ke abort­lo­ven.

In­ter­es­sant nok stod parti­le­de­ren i denne saken på mot­satt side av Brodt­korb. Vi kan jo håpe at stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg be­hol­der uenig­he­ten med sin stats­sek­re­tær på livs­vern­om­rå­det.

Powered by Labrador CMS