Debatt

FORTSATT NEI: Et EU-medlemskap i dag tar bort langt mer sjølråderett, og på enda flere områder, enn det gjorde i 1994, skriver Kathrine Kleveland (bildet), her med partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Nei til EUs markedsstyre, ja til norsk sjølråderett

Publisert Sist oppdatert

Heidi Nordby Lunde har i et leserinnlegg i avisa Dagen kritisert Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum for lettbeint populisme i EU-spørsmålet. EU-motstanden til Senterpartiet er ikke lettbeint populisme, men et spørsmål om beinhard verdikamp. Vi kan ikke, som Høyre, overlate siste ordet i alle saker til EUs markedsstyre.

Selvsagt er ikke alt fra EU vondt og vanskelig. Som tidligere Nei til EU-leder sa jeg flere ganger, som min forgjenger, at det meste som kom fra EU er uproblematisk. Men de problematiske prosentene er mer enn god nok grunn til å være utenfor.

Det siste er verken partileder Trygve, Senterpartiet eller jeg alene om å mene. I snart 20 år har det vært klart nei-flertall på hver eneste meningsmåling i spørsmålet om EU-medlemskap for Norge.

Det er mange viktige årsaker til vårt nei til norsk EU-medlemskap. Selvstendig pengepolitikk, kontroll på matproduksjon på land og i hav, mer nasjonal kontroll over naturressursene våre samt mer kontroll over hvordan vi organiserer infrastrukturen vår. Det var viktig for det norske folk under de to folkeavstemningene og det er viktig for fremtiden vår.

Et EU-medlemskap i dag tar bort langt mer sjølråderett enn det gjorde i 1994, og det gjelder stadig flere områder. Jeg kan ta noen eksempel. Utenfor EU beholder vi den norske krona. Den sjølråderetten var en klar fordel under finanskrisen i 2008. I dag aksepteres ikke EU-medlemskap uten innlemming i euroen.

Nylig kunne vi lese at det svenske Systembolaget tapte i retten mot EUs prinsipp om fri flyt. Den frie flyten gjelder også alkohol. Det norske vinmonopolet kan også være i fare siden vi er med i EØS-avtalen. Senterpartiet hegner om Vinmonopolet som en kunnskapsrik, offensiv og fornuftig salgskanal med bredt utvalg. Er Vinmonopolet og en ansvarlig norsk alkoholpolitikk nå i fare fra EU?

For Senterpartiet er målet i energipolitikken klart. Vi skal styre selv og sørge for nok billig fornybar kraft til folk og næringsliv i Norge. Senterpartiet stemte mot tilknytning til EUs energibyrå ACER i 2018. Vi hadde hatt mer nasjonal kontroll over energipolitikken uten å være del av EUs energibyrå.

Det å knytte seg enda nærmere EUs energibyrå ACER i EUs fjerde energimarkedspakke, har Senterpartiet sagt klart nei til. Det vil for eksempel bety at ACER på egen hånd kan opprette egne kontorer for å følge opp enkeltland, og få utvida adgang til å gi bøter.

Jeg ser ikke at EU sine mål om et «fritt» marked og fri flyt er svarene verken på pengepolitikk, levende distrikter med industri og matproduksjon, eller selvstendig energipolitikk, samferdselspolitikk og et ryddig arbeidsliv. Jeg synes det er vanskelig å forstå at Høyre kan se så ukritisk på å overlate siste ord til EU-systemet i alle disse spørsmålene.

Høyre kan latterliggjøre og anklage partileder Trygve og Senterpartiet for å være bakstreverske. Senterpartiet sier fortsatt nei til EU og ja til norsk selvstyre og nasjonal kontroll.

Powered by Labrador CMS